Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

12. 02. 2009

DIGITALIZACIJA RTV-A U SRBIJI

Beograd, 12.02.2009. (Pregled) - Ministarstvo za telekomunikacije Srbije juče je otvorilo javnu raspravu tokom koje bi trebalo da se utvrde rokovi i tehnička rešenja za prelazak na digitalno emitovanje radio-televizijskog programa u Srbiji.

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić najavila je da će konsultacije o prelasku na digitalno emitovanje biti održane do 27. februara, kad će početi izrada strategije i akcionog plana za digitalizaciju. Ona je najavila da će krajem aprila biti održana regionalna konferencija o digitalizaciji pod pokroviteljstvom Međunarodne unije za telekomunikacije, s ciljem izrade „regionalne mape puta“ za digitalizaciju etra, budući da je rok za prelazak na ovakvo emitovanje za sve evropske zemlje 17. jun 2015. godine.

Rok je postavila Međunarodna unija za telekomunikacije, a zemlje EU obavezale su se da će na digitalno emitovanje preći 2012. godine. Iznet je predlog da se što pre definišu tehnički standardi koje će Srbija primeniti da bi domaća industrija mogla što pre da počne da proizvodi uređaje za prijem ovih signala, takozvane setap boksove, kako bi ih mogla izvoziti i u susedne zemlje.

Predloženo je i da se usvoje što noviji tehnički standardi, budući da će Srbija preći na digitalnu televiziju tek posle 2012. godine, kada će standardi koji se sada tek razvijaju već ući u upotrebu. Javne konsultacije biće održane 17. februara u Nišu i 24. februara u Novom Sadu, a svi koji imaju predloge za strategiju mogu da ih pošalju na adresu digitalizacija@mtid.gov.rs.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs