Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

16. 02. 2009

IZBOR NOVIH ILI STARIH ČLANOVA

Članovima Saveta RRA Slobodanu Đoriću i Velimiru Miloševiću mandat ističe u sredu, a novi kandidati još nisu poznati

Moguće je da se ceo konkurs za članove Saveta RRA poništi i da se uđe u novi krug

Beograd, 16.02.2009. (Danas) - Članovima Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Slobodanu Đoriću i Velimiru Miloševiću mandat ističe u sredu, 18. februara, a Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije još nije predložio parlamentu nove kandidate.

Naime, nevladine organizacije i medijska udruženja predložile su svoje kandidate za članove Saveta RRA, ali kada je došlo vreme da skupštinskom Odboru za kulturu i informisanje dostave četiri predlagača s obe liste, nisu uspeli da se dogovore.

Javni poziv za popunjavanje tih mesta raspisan je u julu, šest meseci pre isteka mandata sadašnjih članova. Đorić i Milošević se ponovo nalaze na listama predlagača.

Kako Danas saznaje, moguće je da se ceo konkurs za članove Saveta RRA poništi i da se uđe u novi krug, ali tek nakon izmena Zakona o radiodifuziji, koje bi bolje regulisale odredbe o načinu izbora članova Saveta i tako dale Odboru za kulturu i informisanje mogućnost da odaberu dva kandidata, ukoliko dogovora među predlagačima nema, kao što je trenutno slučaj. Takođe, postoji i ideja da se uskoro svi predlagači sastanu s predstavnicima Odbora, kako bi se dogovorom došlo do razrešenja ove situacije.

Zamenik predsednika RRA Goran Karadžić objašnjava za Danas da prema Zakonu o radiodifuziji, Savet RRA može da obavlja svoj posao dok se u njemu nalazi pet članova.

- Iako će Savet imati sedam članova nakon isteka mandata Đoriću i Miloševiću, neće biti nikakvih problema u daljem funkcionisanju do izbora novih članova - ukazuje Karadžić. Naš sagovornik navodi da Odbor nema ovlašćenja da „skrati“ listu i da odluči koji će kandidati ići na glasanje u parlament, zbog čega su predstavnici tog skupštinskog tela zatražili tumačenje Ministarstva kulture, koje je navelo da najmanje dva kandidata moraju biti predložena parlamentu.

- Jedino rešenje je da svi kandidati idu na glasanje i da bude izabran onaj koji dobije većinu glasova u parlamentu - naglašava Karadžić. On ističe da je funkcija člana Saveta RRA uvek bila atraktivna i da mu nije jasno kako su medijske organizacije preložile samo tri kandidata i na kraju nisu mogle da se odluče za dva, koje bi predložila Odboru. Ipak, Karadžić smatra da će u narednom periodu biti pronađeno rešenje i da će Savet RRA dobiti nove članove ili zadržati stare.

On podseća da u aprilu 2009. ističe mandat i Tomislavu Trifiću, članu Saveta RRA s Kosova, ali da je procedura za njegov izbor drugačija, jer kosovskog predstavnika bira osmoro ostalih članova Saveta, što takođe treba da potvrdi parlament.

Na listi predlagača medijskih udruženja nalaze se Slobodan Đorić, urednica nezavisne televizijske mreže VIN Gordana Suša, direktor Komune Maksa Ćatović i bivši direktor RTV Košava Nenad Glintić. Na listi nevladinih organizacija predloženi su Velimir Milošević, Aleksandar Janković, Zoran Veličković, diplomirani ekonomista iz Vranja, kao i književnici Milovan Vitezović i Dragomir Brajković, izvršni direktor Građanske inicijative Miljenko Dereta i Dubravka Velat, takođe iz civilnog sektora.

Sledeće godine ističe mandat još trojici članova

Savet RRA ima devet članova koji su u prvom mandatu izabrani na četiri, pet ili šest godina, a koji se nakon toga biraju na rok od šest godina. U februaru 2010. ističe mandat predsedniku Saveta vladiki Porfiriju (predstavnik crkava), potpredsedniku Goranu Karadžiću (predstavnik Vojvodine) i Svetozaru Stojanoviću (predstavnik univerziteta). Članovima Saveta RRA koje je predložio skupštinski Odbor za kulturu i informisanje - Nenadu Cekiću, Aleksandru Vasiću i Vladimiru Cvetkoviću - mandat prestaje tek 2011. godine.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs