Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

23. 02. 2009

SRBIJA ODGOVORNA U SLUČAJU KOVAČEVIĆ

Nakon novinara trebalo bi da budu ispitani i ministri i državni službenici

Beograd, 23.02.2009. (Danas) - Nakon što policija o rezultatima današnjeg informativnog razgovora s novinarima dnevnog lista Borba obavesti republičko javno tužilaštvo, očekuje se, kako je i predviđeno po proceduri, da to tužilaštvo policiji da nalog za razgovor i sa nadležnima u Vladi Srbije, kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za odavanje državne tajne u slučaju Miladina Kovačevića, kažu za Danas iz policije.

Vršilac dužnosti republičkog tužilaštva Slobodan Radovanović ranije je izjavio da medij i novinar koji je objavio informaciju o slučaju Miladina Kovačevića nisu predmet interesovanja, već odgovorna lica koja su dala novinarima tu informaciju i na taj način izvršila krivično delo odavanja službene tajne.

Govoreći o pozivu novinarima na razgovor, iz policije su izričiti da su to uradili po nalogu Tužilaštva, kao i da novinari neće biti saslušani u svojstvu osumnjičenih. Kako je Danasu rečeno u policiji oni očekuju „da tokom današnjeg razgovora novinari Borbe ne odaju svoj izvor, i to je legitimno“.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je juče da je Srbija odgovorna u slučaju Miladina Kovačevića, jer je garantovala da on neće napustiti SAD.

- Nemojmo sada da se pravimo ludi, konzul ili vicekonzul je, u ime države, dao garanciju da on neće izaći iz Amerike. Srbija je odgovorna za to, jer je to, u njeno ime, učinio diplomatsko-konzularni predstavnik naše zemlje - rekao je Dačić novinarima na košarkaškom turniru „Basket 3 na 3“.

Slučaj Kovačevića razmatran je na sednici Vlade Srbije pod oznakom poverljiv, potvrdio je Ivica Dačić i napomenuo da „svako ministarstvo, kad ima takve stvari,“ može da predloži oznaku poverljivosti.

- Ovde niko nema nameru da brani Kovačevića, ali Srbija treba da se oslobodi odgovornosti, jer je garantovala da on neće napustiti SAD - istakao je Dačić.

On je dodao da ne zna otkud priča o milion dolara, kao i da „ne zna odakle će se te pare naći, ni da li će uopšte doći do takvog dogovora“.

- Ne znači da je dogovor postignut, ovo je samo način da se Kovačeviću sudi u našoj zemlji - naglasio je Dačić.

Ministar policije je istakao da on nije učestvovao u tim razgovorima.

- Što se mene tiče, Kovačević treba da odgovara pred bilo kojim sudom, zato što je kriv - naglasio je Dačić, ocenivši i da bi svako svako ko obavlja određenu državnu funkciju trebalo da ima i određeni nivo odgovornosti.

Glavna i odgovorna urednica Borbe Olivera Zekić potvrdila je za Danas da će danas u prostorijama MUP-a razgovarati sa inspektorima Uprave kriminalističke policije.

Kako Zekićeva kaže, oni neće odati izvor koji im je dostavio informaciju o tome da je Vlada Srbije donela odluku da isplati milion dolara odštete u slučaju Miladina Kovačevića.

- Nećemo reći ko je bio izvor, pa makar nas sve uhapsili ili zabranili list - istakla je Zekićeva.

Kako je objasnila, novinari Borbe nisu bili izloženi pritiscima nakon objavljivanja informacije za koju se ispostavilo da je državna tajna, ali očekuju da će takvih pritisaka biti zbog reakcije koju je ta vest u javnosti izazvala.

- Srpska javnost nikada nije bila toliko ujedinjena kao u slučaju ove afere i zahteva da se obelodani ko je i zašto naložio da se od novca građana nadoknadi šteta koju je počinio jedan huligan - naglasila je Zekićeva.

Dvojica pripadnika Uprave kriminalističke policije bili su u subotu oko 15 sati u prostorijama dnevnog lista Borba, a kako nikog nije bilo u redakciji jer ne rade subotom, oni su najavili svoj ponovni dolazak za 18 sati istog dana. Nešto malo pre tog vremena urednike Borbe zvao je ministar Dačić i rekao da bi bilo dobro da novinari dođu u prostorije policije na razgovor. Novinarima je rečeno da to urade u roku od tri dana.

Novinarska udruženja protiv zastrašivanja

Tri novinarska udruženja osudila su juče pokušaj istražnih organa da upadom u redakciju Borbe i saslušanjem vlasnika i glavne urednice tog lista zastraše novinare i nateraju ih na odavanje izvora informacije o odluci Vlade Srbije koja je proglašena državnom tajnom. „Pozivamo sve kolege i medijska udruženja da podrže Borbu u nastojanju da sačuva izvor informacije, a time i Ustavom i zakonom garantovano pravo novinara na profesionalno obavljanje posla, kao i pravo javnosti da zna kako se troši novac iz budžeta“, navedeno je u saopštenju. U zajedničkom saopštenju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Asocojacija Lokal pres pozvali su državu da klasifikaciju podataka uredi zakonom i po standardima kojima će obezbediti adekvatnu zaštitu državnih interesa, ali i interesa svih građana.

Kaznena politika

Krivični zakonik predviđa zatvorske kazne različitog trajanja u zavisnosti od načina na koji se državna tajna odaje. Osobi koja neovlašćeno nepozvanom licu saopšti, preda ili učini dostupnim podatke ili dokumente koji su joj povereni ili do kojih je na drugi način došla, a koji predstavljaju državnu tajnu, preti zatvorska kazna od jedne do deset godina. Ko drugom licu saopšti podatke ili dokumente za koje zna da su državna tajna, a do kojih je protivpravno došao, kazniće se zatvorom do pet godina, a ako je to krivično delo učinjeno iz nehata, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs