Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

25. 02. 2009

PREKRŠAJNE PRIJAVE ZBOG TV VRAČARA

RRA pokreće mere protiv distributera koji ne ukinu programe s magijom, okultizmom i horoskopom

Beograd, 25.02.2009. (Danas) - Ukoliko do kraja meseca kablovski sistemi ne isključe programe onih stanica, koje prikazuju emisije suprotne Kodeksu ponašanja emitera i Zakonu o radiodifuziji, kao što su okultizam, magija i horoskop, Republička radiodifuzna agencija će protiv njih podneti prekršajne prijave - kaže za Danas zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić.

On dodaje da kablovskim distributerima neće biti produžen rok za to, jer, kako ističe, oni takve programe mogu da isključe za 30 sekundi, „a mi smo im dali tri dana, kako bi pozvali emitera koji prikazuje takav sadržaj, da svoj ugovor prilagodi Zakonu“.

Karadžić objašnjava da su od Republičke agencije za telekomunikacije dobili spisak svih kablovskih sistema kojima su izdate tehničke dozvole za rad i da njih trenutno ima 80, iako se njihov broj menja svake nedelje ili meseca.

- Kada smo uspostavili kontakt s kablovskim distributerima, tražili smo od njih da nam dostave programe, koje emituju u svakom sistemu. Nakon toga je Agencija monitoringom utvrdila da postoji osam stanica na čijem programu se emituju emisije sa sadržajem okultizma, magije, horoskopa... - ukazuje naš sagovornik. On dodaje da će „lakoverni gledaoci“ uštedeti puno novca kada prestanu da se puštaju ovakve emisije na televizijskim programima.

Inače, ovo je samo jedna od procedura RRA, pre donošenja pravilnika koji će regulisati oblast kablovskog emitovanja u Srbiji. Karadžić ističe da će narednih dana Savet RRA imati sastanak sa kablovskim sistemima, kao što su SBB, PTT KDS i Udruženje kablovskih distributera, kako bi direktno razgovarali o Predlogu pravilnika.

- Naša želja je da donesemo pravila koja su realna, sprovodiva i u saglasnosti sa Zakonom. Imali smo već prvi krug razgovora iz kojih smo zaključili da je kablovskim sistemima veoma važno da pravila važe za sve - navodi Karadžić. On ističe da bi pravilnik trebalo da bude završen početkom aprila.

Emiteri s nacionalnom pokrivenošću nemaju emisije s vračarama i prorocima, objašnjava zamenik predsednika Saveta RRA, ali postoje lokalne stanice, kojima nije data dozvola za emitovanje, a emituju sporne emisije.

- Protiv njih će biti pokrenuti prekršajni postupci uporedo s ovom akcijom usmerenom na kablovski distributivni sistem - zaključuje Karadžić.

Tanja Tatomirović, direktorka Sektora za korporativne komunikacije SBB, kaže za Danas da će ovaj kablovski distributer postupiti u skladu s dopisom RRA, odnosno prema Zakonu o radiodifuziji i isključiti programe sa sadržajem, kao što su okultizam, magija, horoskop.

Na tržištu kablovske televizije najveći udeo, od 55 odsto, ima SBB. Pored njih izdvajaju se PTT KDS, koji pokriva 12,1 odsto tržišta i IKOM sa 7,5 odsto udela. Interesantno je da je 2005. godine bilo 540.000 pretplatnika, 2006. godine 541.900 pretplatnika, a 2007. čak 671.000 pretplatnika.

Kada je reč o gradovima, 2007. godine je bilo 45 odsto pretplatnika u Beogradu, 10 odsto u Čačku, osam odsto pretplatnika u Novom Sadu, pet odsto u Nišu i 32 odsto pretplatnika u ostalim gradovima. Ukupni prihodi kablovskih operatera u 2007. iznosili su oko četiri milijarde dinara od distribucije TV signala i manje od milijardu dinara od prodaje Interneta.

Za sada dve cenovne zone

SBB je nedavno, uz odobrenje Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikacije, podigao cenu svojih usluga i do 33 odsto, što su zatim učinili i manji operateri. U Srbiji sada postoje dve cenovne zone. U jednoj su Novi Sad, Vrbas, Kula, Požarevac, Novi Pazar, Trstenik, Vrnjačka Banja, Arilje, Ivanjica, Kragujevac i Beograd, gde je sada mesečna naknada 745 dinara. Nakon ovog poskupljenja, po 609 dinara mesečno će izdvajati stanovnici Šapca, Sombora, Užica, Zrenjanina, Vršca, Kruševca, Bora, Valjeva, Kikinde, Čačka, Kraljeva, Niša, Pirota i Leskovca. Ipak, RATEL je odobrio da od 1. novembra ove godine u tim gradovima SBB digne cenu na 745 dinara, pa će tako imati jedinstvenu cenu na teritoriji cele Srbije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs