Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

27. 02. 2009

NOVE USLUGE I VEĆI IZBOR

Strategija i akcioni plan za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje do kraja juna ove godine

Beograd, 27.02.2009. (Danas) - Javne konsultacije o izradi strategije i akcionog plana za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa u Srbiji, koje je ovog meseca organizovalo Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo, su završene, a već 2. marta se nastavlja izrada ovih dokumenata.

Kako je rečeno Danasu iz ovog Ministarstva, predlozi izneti na okruglim stolovima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu dali su konkretne odgovore na postavljena pitanja, „tako da je Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo veoma zadovoljno javnim konsultacijama“.

Jelena Surčulija, pomoćnica ministarke za telekomunikacije i informaciono društvo kaže za naš list da je naredni korak Ministarstva nastavak rada na izradi Strategije i Akcionog plana, koji će početi u ponedeljak.

- Kada bude bio završen, predlog teksta dokumenta biće tema javne rasprave na seriji okruglih stolova širom Srbije. Očekuje se da strategija i akcioni plan budu usvojeni do kraja juna 2009. – ukazuje Surčulija.

Digitalizaciju zemaljske televizije, naglašava ona, neophodno je izvršiti zato što je Srbija 2006. u Ženevi potpisala sporazum GE06 da najkasnije do 17. juna 2015. pređe na digitalno emitovanje radio i televizijskog signala. Kako dodaje, preporuka Evropske Komisije članicama EU je da potpuni prelazak na digitalno emitovanje bude do početka 2012.

- Ako Srbija ne pređe na digitalno emitovanje do 17. juna 2015, a sve susedne zemlje pređu, u Srbiji će biti skoro nemoguće gledati televiziju, jer će digitalni televizijski signali iz okolnih zemalja „prekriti“ naše analogne signale – objašnjava naša sagovornica.

Kada je reč o finansiranju digitalizacije u Srbiji, ali i njene promocije među građanima, Surčulija objašnjava da će upravo donošenje strategije i akcionog plana za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa u Srbiji, dati odgovore na ta, ali i mnoga druga pitanja .

Ona podseća da je Vlada Srbije u januaru ove godine usvojila Osnove za izradu Strategije za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i TV programa u RS, koji treba da pripremi najpovoljnija rešenja za predstojeći prelazak na digitalnu tehnologiju, u skladu sa zahtevima EU.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs