Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

03. 03. 2009

NOVINARSKA UDRUŽENjA TRAŽE IZBOR NOVIH ČLANOVA RRA

Beograd, 03.03.2009. (Dnevnik) – Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine – smatraju nezakonitim da se izbor novih članova Saveta RRA odlaže do usvajanja izmena Zakona, mada trojici od devet članova Saveta mandat ovih dana treba da istakne, pa insistiraju na tome da nadležni hitno izaberu nove članove. Odbor Narodne skupštine za kulturu i informisanje doneo je 26. februara zaključak da bi postupak izbora članova Saveta RRA trebalo ponoviti jer su ovlašćeni predlagači podneli predloge liste kandidata suprotno Zakonu o radiodifuziji. Odbor je predložio da članovi Saveta kojima je istekao mandat nastave da obavljaju tu dužnost do izbora novih. ANEM, NUNS i NDNV su, pak, ocenili da su ti zaključci Odbora i štetni i nezakoniti jer Zakon sadrži obavezujuću normu prema kojoj po isteku mandata članovima Saveta prestaje funkcija. Udruženja novinara su predlož ila tri kandidata za Savet RRA. Asocijacija profesionalnih emitera Srbije predložila je Maksu Ćatovića, nekoliko udruženja Slobodana Đorića, a ANEM, NUNS i NDNV Gordanu Sušu. Propisano je da na listama kandidata obavezno budu dva imena, pa su NUNS, ANEM i NDNV uvereni u to da je zakonodavac tako želeo da Skupština bira između više kandidata za mesta u Savetu, a ne da isključi mogućnost glasanja o listama s više kandidata, kako to smatra Odbor za kulturu. Udruženja su pozvala Odbor da poštuje zakon, a predsednicu parlamenta da bez odlaganja objavi listu kandidata.

Lokalni mediji spaseni od privatizacije

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za informacije Kalman Kuntić smatra da privatizaciju medija treba nastaviti tek kad se za to stvore uslovi, odnosno kad se, kako je rekao, „mediji postave na noge”. Kuntić je na okruglom stolu “Medijska regulativa” u Skupštini Vojvodine rekao da je njegov resor krajem 2007. zatražio da se privatizacija medija privremeno suspenduje jer je pretila opasnost da pojedine opštine ostanu bez ijednog glasila. – Da je privatizacija nastavljena po svaku cenu, veliki broj građana bi ostao bez informacija o događajima u lokalnim sredinama – naveo je on.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs