Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

10. 03. 2009

SAVET ZA ŠTAMPU JOŠ NIJE POČEO SA RADOM

Neizvesno da li će apeli Mile Đinđić i Tomice Milosavljevića za poštovanje novinarske etike ubrzati njegovo stvaranje

Beograd, 10.03.2009. (Politika) - Izvršni odbor i Sud časti NUNS-a prošle sedmice podsetili su novinare i medije da se u radu pridržavaju profesionalnih standarda koje propisuje Kodeks novinara Srbije, ali kažnjava i zakon. Povod je pismo koje je Mila Đinđić, majka ubijenog premijera, uputila ovom novinarskom udruženju žaleći se da pojedini listovi godinama objavljuju neistinite tekstove koji nanose štetu porodici. Na njene pokušaje da demantuje „izjave” koje nije ni dala, pomenuti listovi ostali su gluvi.

Zbog neproverenih informacija, pomoć od novinarskih udruženja očekuje i Ministarstvo zdravlja. Izveštaji o pacijentu koji je navodno ostao bez bubrega tokom operacije i za to saznao kasnije uznemirili su javnost. Dok se stvari ne razjasne, ministar Tomica Milosavljević najavio je da će njegovo ministarstvo „pokrenuti inicijativu kod svih udruženja novinara za preispitivanje odgovornosti za neetičko i neodgovorno postupanje pojedinih medija u prenošenju izjava o takozvanoj krađi organa tokom hirurške intervencije”.

Slučajevi nepoštovanja osnovnih standarda novinarske struke potvrđuju da će budući savet za štampu imati dosta posla.

– Slažem se da bi ovakvi incidenti trebalo da ubrzaju konstituisanje saveta za štampu. Takvih ekscesa bilo je i ranije. Kodeks novinara Srbije su usvojili novinari i novinarska udruženja, ali iz medijske industrije, dakle od vlasnika novina nikada nije stigao nikakav zvaničan stav da li kodeks prihvataju ili mu nešto zameraju. Zato se i bojim da će konstituisanje saveta za štampu da potraje – kaže Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS-a.

Po njegovim rečima, medijska industrija načelno se saglasila da se formira ovo telo koje predstavlja praktičnu stranu kodeksa. Od potpisivanja osnivačkog akta proteklo je mesec dana, a u toku je registracija saveta kao pravnog lica.

– Najveći deo posla nas tek čeka – usaglašavanje i usvajanje statuta, a iz medijske industrije nam nisu rekli da li je postojeći predlog dobar ili ne. Istina, niko nam iz Asocijacije medija nije rekao da će se taj posao odugovlačiti, ali, prema dosadašnjim negativnim iskustvima, bojim se da bi i do toga moglo doći – kaže Raković.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs