Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

07. 03. 2009

SVE U RUKAMA DRŽAVNIH ORGANA

Problem kontradiktornosti zakona o medijima još se ne rešava

Situacija u medijskom sistemu katastrofalna, zakone pišu nestručni ljudi, a partije nameću samovolju, ocenjeno na skupu NUNS-a

Beograd, 07.03.2009. (Danas) - Kada Ministarstvo kulture i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava budu predložili izmene medijskih odredbi u zakonima o lokalnoj samoupravi i glavnom gradu, mi ćemo ih usvojiti za deset dana - rekao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković na okruglom stolu „Zakonodavstvo - kontradiktornosti medijskih zakona“, koje je organizovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Marković je naglasio da je usvajanjem Zakona o lokalnoj samoupravi stopirana privatizacija u medijskoj sferi, zbog RTV kuća koje program emituju na jezicima nacionalnih manjina, ali da niko od nadležnih institucija nije razgovarao s predstavnicima Izvršnog veća Vojvodine, koji su na taj problem odavno ukazivali.

Snježana Milivojević, profesorka FPN-a, rekla je da je većina zamalja jugoistočne Evrope, koje su prošle tranziciju, uspele da odgovore na izazove savremenosti, „a mi se u oblasti medija bavimo pitanjima koja su bila aktuelna pre 20 godina“. Ona je podsetila da proces digitalizacije treba da bude gotov do 2015. godine, a da Srbija tek treba da završi dodelu frekvencija za emitovanje programa analognim putem.

- Od digitalizacije, takođe, zavisi kakvu će sudbinu doživeti lokalni mediji. Plašim se da oni neće moći da opstanu i zbog toga je potrebno da se pronađe rešenje i za njih - ukazala je Milivojevićeva. Prema njenim rečima, u budućnosti će novi mediji imati više novca, jer će oglašivači „migrirati“ ka njima.

Kako je dodala, mediji su pred velikim izazovima, „a paraliza medijskih promena i dalje se nastavlja“.

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće podsetila je da su zakoni o lokalnoj samoupravi i glavnom gradu u suprotnosti sa zakonima o radiodifuziji i javnom informisanju i da je situacija u medijskom sistemu Srbije „katastrofalna“. Ona je navela da su političke partije uspele da uvedu voluntarizam u medijsku oblast, kao i da medijske zakone pišu nestručni ljudi.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs