Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

07. 03. 2009

LOŠI ZAKONI ZAUSTAVILI PRIVATIZACIJU MEDIJA

Beograd, 07.03.2009. (Politika) - Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu može da pripremi izmene spornih odredaba Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o glavnom gradu u roku od desetak dana, ukoliko takva inicijativa potekne od nadležnih ministarstava za kulturu i ljudska i manjinska prava. Takvu nameru izneo je Milan Marković, ministar državne uprave, na jučerašnjem skupu o zakonodavstvu i kontradiktornosti medijskih zakona koji je održan u Nezavisnom udruženju novinara Srbije. Promena ovih zakona bila bi podsticaj da se nastavi sa privatizacijom medija koja je u blokadi od kraja 2007. godine kada su sporni propisi usvojeni.

Tim zakonima je omogućeno da država i ubuduće može biti vlasnik i osnivač medija, dok su zakoni o javnom informisanju i radiodifuziji takvu mogućnost isključili. Iako je postojanje međusobno nesaglasnih zakona zaustavilo privatizaciju, ministar Marković smatra da su sporne odredbe usvojene pre svega zato što je pretila opasnost da se privatizacijom uguše mediji na jezicima manjina, kao i da nije postojala zakonska garancija koja bi to sprečila. Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a, primetila je da razloge neusaglašenosti medijskih zakona treba tražiti u različitim interesima političkih stranaka.

Dr Rade Veljanovski, rukovodilac radne grupe za izmenu medijskog zakonodavstva smatra da vlast u ovoj oblasti primenjuje taktiku odugovlačenja što neće rešiti nijedan problem.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs