Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

17. 03. 2009

LEKS SPECIJALIS ZA RTS

Radio-televizija Srbije će naknadno dobiti dozvolu za emitovanje celodnevnog programa na digitalnom kanalu, koji je bez dozvole pokrenula novembra 2008.

Beograd, 17.03.2009. (Danas) - Radio-televizija Srbije najverovatnije će dobiti dozvolu Republičke agencije za telekomunikacije da nastavi emitovanje celodnevnog kulturno-umetničkog programa preko digitalnog signala, saznaje Danas. Naime, RTS može da dobije dozvolu u trajanju do 60 dana, nakon čega će je iznova tražiti i dobijati, i tako sve dok se ne pronađe trajno rešenje za digitalno emitovanje programa javnog servisa.

RTS je novembra 2008. počeo da emituje celodnevni digitalni program kulture i umetnosti za šta, kako je ubrzo saznao Danas, nije tražio dozvolu Republičke radiodifuzne agencije i Ratela i za šta ne postoji mogućnost prema Zakonu o radiodifuziji.

Goran Karadžić, zamenik predsednika RRA, kazao je juče našem listu da su u međuvremenu predstavnici RTS-a, RRA, Ratela i ministarstava kulture i telekomunikacija održali nekoliko sastanaka, na kojima je odlučeno da javni medijski servis podnese zahtev za dobijanje dozvole za nastavak emitovanja programa digitalnim putem.

- Prema Strategiji razvoja radiodifuzije, RTS je nosilac razvoja digitalizacije u Srbiji, ali u isto vreme Zakon o radiodifuziji ne poznaje mogućnost da javni servis digitalno emituje program, kao što je sada slučaj. Od te dve situacije, potrebno je izabrati onu koja je u ovom trenutku faktor napretka i boljitka za građane - ukazuje Karadžić i dodaje da je neophodno pronaći način kako bi RTS nastavio sa emitovanjem programa na digitalnom kanalu.

Kako navodi, digitalizacija je dinamična oblast u kojoj Srbija ne sme da zastane nijednog trenutka i ističe da bi bilo dobro pronaći mogućnost za digitalno emitovanje s jedne mreže sa osam kanala, koji bi digitalno pokrivali celu zemlju.

- Trenutno imamo dve mogućnosti. Prva je da je RRA oduzela dozvolu za rad beogradskoj televiziji Plus i da je u toku postupak kojim bi se ta frekvencija ostavila za eksperimentalno digitalno emitovanje programa u Beogradu. Druga mogućnost je da i na nivou Vojvodine dođe do takve situacije, što bi onda značilo da bi dve trećine Srbije mogle da budu pokrivene digitalnim emitovanjem. Naravno, ne bi samo RTS-u bilo omogućeno eksperimentalno emitovanje, već i drugim komercijalnim emiterima - objašnjava Karadžić.

RTS je počeo celodnevno emitovanje preko digitalnog kanala 26. novembra 2008, povodom obeležavanja pola veka Televizije. Ostaje nejasno kako je RTS uspeo to da uradi, s obzirom na to da u Srbiji trenutno ne postoji plan raspodele digitalnih frekvencija, a RRA i Ratel su podelili dozvole za analogno emitovanje. Javni servis je najverovatnije jednu od svojih analognih frekvencija upotrebio za emitovanje digitalnog programa.

Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo trenutno radi na izradi strategije i akcionog plana prelaska sa analognog na digitalno emitovanje programa. Kako nam je rečeno u Ministarstvu, očekuje se da strategija i akcioni plan budu usvojeni do kraja juna 2009. „Ukoliko Srbija ne pređe na digitalno emitovanje do 17. juna 2015, a sve susedne zemlje pređu, u našoj zemlji će biti skoro nemoguće gledati televiziju, jer će digitalni TV signali iz okolnih zemalja biti mnogo snažniji od naših analognih signala“, naglašavaju iz Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo.

TV za 21. vek

Digitalna televizija je i u svetu relativno nova tehnologija. U odnosu na analogni prenos, daje bolju sliku s malo ili nimalo smetnji. Digitalna televizija nudi i format slike 16:9, a osim što mogu da gledaju program, korisnici mogu i da „surfuju“ internetom, kupuju od kuće... Osim toga, gledaoci će imati mogućnost primanja podataka i što više TV usluga na raspolaganju, kao što su prevodi svih sadržaja, audio kanali, detaljnije informacije o sadržaju programa i emisija. Takođe, građani će moći da neke programe gledaju naknadno, da biraju programe koje će gledati i kreiraju „svoju“ programsku šemu, da premotavaju reklame, da snimaju emisije, a gluvoneme osobe će konstantno imati prevod.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs