Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

20. 03. 2009

DRŽAVA TREBA DA POMOGNE

Posledice ekonomske krize i medijska scena

Beograd, 20.03.2009. (Danas) - Država bi morala da pomogne medijima u Srbiji kako bi lakše prevazišli ekonomsku krizu, kao što je to urađeno, na primer, u Francuskoj, ali ne i da iskoristi tu finansijsku pomoć da bi postala njihov suvlasnik, ocenili su učesnici okruglog stola o nezavisnosti medija i zakonodavstvu koji je organizovala nevladina organizacija Pravni forum.

Dragana Nikolić-Solomon, šefica Odeljenja za medije Misije OEBS-a, istakla je da Vlada i Skupština Srbije moraju da vode računa pri donošenju i izmeni medijskih zakona kako ne bi došlo do kontradiktornosti i navela da je jedan od glavnih problema domaće medijske scene loša primena postojećih zakonskih rešenja.

Saša Mirković, predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, naglasio je da će svetska ekonomska kriza imati veliki uticaj na medijsku scenu i u Srbiji, jer će pojedini mediji nestati ili će doći do „prepakivanja“ vlasničke strukture.

Ljiljana Smajlović, novinarka, navela je da srpski političari trenutno nemaju ni vremena ni interesa da pomognu medijima.

- Ako o tajkunu ne pišete onako kako on želi, prestaće da se oglašava u vašem mediju, a ako o nekom političaru pišete loše, reći će da to radite pod uticajem njegovog protivnika. Sve u svemu, propustili smo priliku za naš novinarski 6. oktobar, jer nismo dovoljno brzo stali na stranu građana i njihovog prava da znaju istinu - ukazala je Smajlovićeva.

Vladimir Todorić, predsednik Pravnog foruma, istakao je da medijima predstoji teška godina, jer će se prihodi od marketinga smanjiti.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs