Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

25. 03. 2009

NUNS: FORMIRATI FOND ZA PODRŠKU UGROŽENIM MEDIJIMA

Beograd, 25.03.2009. (Borba) - Nezavisno udruženje novinara Srbije promovisalo je inicijativu za formiranje Fonda pomoći medijima i novinarima u prevazilaženju ekonomske krize.Na sastanku održanom juče u NUNS-u, na petnaestogodišnjicu osnivanja, predsednica tog udruženja Nadežda Gaće navela je da je inicijativa potekla od medija koji su se prvi suočili sa efektima krize. „Kriza bi ubrzo mogla mnoge novinare i medijske kuće u Srbiji da ostavi bez posla“, kazala je Nadežda Gaće i dodala da NUNS, zapravo, državi nudi mogućnost da pomogne medijima, posebno onima koji su važni na lokalnom nivou, ali nisu u stanju sami da se suoče sa krizom. „Duboko smo uvereni da ne postoji nijedan nacionalni interes koji je iznad prava građana da budu informisani“, kazala je predsednica NUNS-a, uz naglasak da to nikako ne znači da će mediji pristati da budu u službi države.

NUNS očekuje da svi zainteresovani mediji dostave svoje predloge koji će biti predočeni nadležnim ministarstvima i Vladi Srbije, a opšti je zaključak, ali i savet predstavnika Vlade, da zajednički nastupe. Fond bi trebalo da bude registrovan tokom sledeće sedmice, a u NUNSu očekuju da bi mogao opetrativno da počne da radi u maju.

Ministar kulture Nebojša Bradić pozdravio je inicijativu da se osnuje Fond i naglasio da će Ministarstvo, nakon registracije Fonda, uputiti poziv drugima da budu njegovi donatori, što bi, kako je naveo moglo da podstakne oporavak medijske scene u periodu krize, ali i posle nje. „Država ima obavezu da brine o novinarima i medijima“, rekao je Bradić i ocenio da su mediji i dokumenti bitni zbog svedočenja o vremenu i da zato „ne treba čekati da umru već ih treba podržavati“.

Elekronski mediji u Srbiji od lokalnih preko elektronskih i nacionalnih koji imaju najveću funkciju, uplaćuju sredstva Savetu RRA za dozvole. Suma koja se skuplja je daleko veća od potreba same agencije i višak tih para se vraća u budžet. „Niko ne zna šta se dešava sa tim parama, a to je oko 2,5 milona evra i kada bi se oni vraćali u neki fond sa unared utvrđenim pravilima, sredstva bi mogla da se koriste za pomoć produkcijama, za stimulisanje edukacije, za pomoć radio stanicama koje su u krizi“, izjavio je Saša Mirković iz ANEM-a.

„Vlada ne može da pomogne u stručnom smislu, ali može u socijalnom, a sami predstavnici medija treba da definišu interventne i sistemske mere kako bi imali jasan cilj“, navela je Radmila Bukumirić Katić, pomoćnik ministra rada i socijalne politike.

Kriza u medijima Hrvatske

Novinarka nedeljnika Vreme Tatjana Tagirov istakla je da u Hrvatskoj postoji samo jedno udruženje novinara koje ima svoju zgradu i deo izdaje kao poslovni prostor, pa na taj način pune fondove. "Postoji i poseban fond, i ukoliko novinar ima finansijskih problema, može da zatrži pomoć, a novac vraća bez kamata i u ratama", rekla je Tagirović. Po njenim rečima mnoge medijske kuće u Hrvatskoj ovu ekonomsku krizu koriste kako bi otpuštali novinare koji nisu politički podobni.

Austrija u vrhu po kršenju slobode štampe i izjašnjavanja

Austrija se nalazi gotovo na samom vrhu liste evropskih zemalja po kršenju slobode štampe i izjašnjavanja. Samo je Turska u protekloj deceniji imala više presuda pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, proizlazi iz godišnjeg izveštaja ove ustanove. Austrija je u protekloj deceniji čak 24 puta osuđena zbog kršenja slobode izjašnjavanja i medija, a Turska čak 169 puta. Niti jedna druga zemlja EU nije imala toliko presuda koliko Austrija u ovoj oblasti osnovnih ljudskih prava. Poređenja radi, Francuska je od 1999. osuđena svega 14 puta pred sudom za ljudska prava zbog kršenja slobode izjašnjavanja, a Nemačka i Mađarska samo po jednom, Rusija 11 puta, Srbija dva puta, Slovačka pet puta, Slovenija nijednom.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs