Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

25. 03. 2009

FOND POMOĆI NOVINARIMA ZA NEKOLIKO DANA

Zbog ekonomske krize država bi trebalo da podrži medije i u Srbiji, po ugledu na neke zemlje EU

Ne postoji nacionalni interes koji je važniji od prava građana da budu informisani

Beograd, 25.03.2009. (Danas) - Osnivanje fonda za pomoć novinarima, donošenje uredbe o vremenski ograničenom oglašavanju akciznih roba u štampanim medijima, ukidanje zabrane oglašavanja vina i piva, kao i ukidanje PDV-a na štampu, neki su od načina državne pomoći medijskim kućama koje su predložili učesnici okruglog stola „Kriza i mediji“, održanog u prostorijama Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Nebojša Bradić, ministar kulture, istakao je da će zbog velike ekonomske krize opstati samo naveći mediji i da se zbog toga slaže s osnivanjem fonda za pomoć novinarima i izmenama Zakona o oglašavanju.

- Država i druge nadležne institucije imaju odgovornost da brinu o medijima, jer oni služe da svedoče o vremenu i ne treba čekati da se ugase - ukazao je Bradić.

Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a, rekla je da ne postoji nacionalni interes koji je iznad prava građana da budu informisani i da je zbog toga neophodno da država pomogne medije i u Srbiji, što je već urađeno u mnogim i to znatno razvijenijim članicama Evropske unije.

Jelka Jovanović, potpredsednica NUNS-a, navela je da će narednih dana biti registrovan fond za pomoć novinarima, kao i da će se nakon toga krenuti s formiranjem organa tog fonda.

Dragan J. Vučićević, glavni i odgovorni urednik lista Press, rekao je da podržava predlog NUNS-a o formiranju fonda samopomoći, ali da bi se pored toga morala doneti uredba o vremenski ograničenom oglašavanju akciznih roba u štampanim medijima, ali i ukinuti zabrana reklamiranja vina i piva. Prema njegovim rečima, pravo na oglašavanje ovih proizvoda imali bi samo oni mediji koji postoje bar godinu dana i imaju određeni tiraž.

Vuk Đoković, državni sekretar Ministarstva finansija, istakao je da je veoma važno da se mediji udruže i zajedničkim nastupom pred državnim organima zahtevaju pomoć. On je istakao da su ideje o poreskoj slobodi medija loše, „jer se postavlja pitanje zašto ukinuti PDV štampariji, a ne nekom drugom“.

- Set mera, koje bi redakcije predložile vlasti, mora da bude koncizan i precizan, a nikako suviše širok - naglasio je Đoković.

Zoran Papić, izvršni direktor Asocijacije medija, rekao je da će ovo udruženje u narednih nekoliko dana predložiti Ministarstvu kulture mere za lakše prevazilaženje ekonomske krize. Kako je naveo, država mora da preduzme sistemske mere, „jer jednokratne pomoći, kao što je fond samopomoći, ne mogu da reše najozbiljnije probleme“.

Saša Mirković, predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, naglasio je da je potrebno smanjiti takse koje mediji plaćaji Republičkoj radiodifuznoj agenciji za korišćenje frekvencija i dodao da niko ne zna šta se dešava s novcem koje RRA vrati u budžet. On je rekao da pojedine organizacije, kao što su SOKOJ i RATEL, kojima elektronski mediji mesečno plaćaju naknade, „nemaju sluha“ za krizu u kojoj su se redakcije, kao i celokupno društvo, našle.

Mere za najsiromašnije

Radmila Bukumirić Katić, pomoćnica ministra rada i socijalne politike, navela je da je preko pola miliona ljudi u Srbiji siromašno i da u državnom buždetu nema dovoljno novca za sve kojima je pomoć neophodna. „Kriza će se zaoštriti u narednom periodu, zbog čega Ministarstvo rada i socijalne politike razmatra mere za pomoć najugroženijim građanima“, objasnila je ona i dodala da će veliki mediji lakše prebroditi ekonomsku krizu od manjih.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs