Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

26. 03. 2009

ULAZAK U ERU DIGITALNE TELEVIZIJE

Javni medijski servis Srbije svakog dana emituje osam sati premijernog programa na kanalu „RTS digital”

Beograd, 26.03.2009. (Politika) - „Ukoliko znamo šta budućnost nosi, to znači da ne gledamo dovoljno daleko”, rekao je Tim Berners Li, tvorac Interneta. Ipak, ne treba otići „dovoljno daleko” da bi se sagledala budućnost televizije – ona je već tu, samo u novom obliku. Pred nama je, dakle, era digitalne televizije, a njene prednosti su višestruke: ona omogućava da se na jednom TV kanalu istovremeno emituje četiri do šest TV programa, što znači da frekvencija više neće biti ograničavajući faktor.

U odnosu na analogni, digitalni TV signal nije osetljiv na smetnje i daje kvalitetnu sliku bez šuma (snega). Na prijem slike ne utiču ni refleksije (eho), pa se može pratiti i na sobnoj anteni, gde god da se ona nalazi.

U našoj zemlji digitalni program emituje Radio-televizija Srbije: počela je 2005. sa eksperimentalnim programom na 27. kanalu da bi od 26. novembra 2008. pokrenula kanal „RTS digital”.

– Prema procenama, u ovom trenutku digitalni program se posredstvom kablovskih sistema i IPTV Telekomove platforme distribuira u oko 300.000 domaćinstava – kaže Tatjana Ćitić, odgovorna urednica Redakcije digitalnog programa RTS-a. – To je blizu milion gledalaca. Naravno, u taj broj ne ulazi onih 1.700.000 potencijalnih gledalaca koji imaju tehničku mogućnost prijema digitalnog TV signala sa emisionih stanica na Avali i Iriškom vencu. Zadovoljni smo trenutnim stanjem, budući da ne postoji plan raspodele frekvencija za digitalno emitovanje programa i da smo tek na početku tog procesa.

„RTS digital” je celodnevni kanal kulture i umetnosti sa stranim i domaćim muzičkim programom: emisijama o džezu i klasičnoj muzici, baletom u izvođenju najboljih svetskih ansambala, simfonijska dela u interpretaciji najpoznatijih orkestara, portreti velikih umetnika...

– Svakog dana emitujemo osam sati premijernog programa (od 16.00 do ponoći), plus dva bloka repriza – objašnjava Tatjana Ćitić. – Na našem repertoaru su i igrani filmovi, strani i domaći dokumentarni program, emisije za najmlađe ...

Nedavno je kupljen novi paket stranih emisija, između ostalih i serija „U prvom krugu”, dragoceni dokument o Staljinovim progonima intelektualaca koja će na programu biti u aprilu. Zbog kritike Staljinove politike iznete u privatnoj prepisci, Aleksandar Solženjicin je osam godina (1948–1956) proveo u Šaraški, sibirskom logoru za naučnike, a iskustvo tih zatvorskih dana pretočio je u roman, a potom i u seriju od deset epizoda u kojoj se pojavljuje kao narator. Pomenimo i „Palete”, o likovnom stvaralaštvu, ciklus francuskog autorskog filma i „Trezor civilizacije”.

Sudeći po sve bržem razvoju digitalne tehnologije i panregionalnom planu o redistribuciji frekvencija, u narednom periodu doći će i do velike konkurencije na svetskom tržištu. Medijski stručnjaci upozoravaju da vodeće TV mreže u Evropi ne biraju sredstva kako bi prigrabile digitalne licence i učvrstile položaj na medijskom nebu. Zbog toga pitamo našu sagovornicu kakvu mi strategiju pripremamo i da li će RTS uskoro dobiti trajnu dozvolu?

– To je složen i veoma zahtevan proces – veli Tatjana Ćitić. – Prelazak sa analognog na digitalni program ne može da se uradi preko noći. I kao što mi u Redakciji imamo energije i entuzijazma, tako i vlada i odgovarajuće državne službe rade intenzivno da se ispune svi uslovi za prelazak na digitalnu radiodifuziju. Prema zvaničnim preporukama Međunarodne unije za telekomunikaciju (ITU), sve članice Evropske unije će do kraja 2011. preći na digitalni sistem. Mi ćemo, naravno, nastojati da idemo u korak sa ostalim zemljama u okruženju. Za početak, čeka se plan raspodele frekvencija.

Prošle subote, u Dnevniku 2, Jasna Matić, ministar za telekomunikacije i informaciono društvo, izjavila je da je Zakonom o radiodifuziji „javnom servisu dato da bude lider u novim tehnologijama, pa i u digitalizaciji”. Dobijeno je zeleno svetlo i ubrzan je ritam, a razmišlja se i o novim tematskim programima, među kojima su i oni za gledaoce sa posebnim potrebama.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs