Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

26. 03. 2009

IZBOR U BLOKADI

Imenovanje dva nova člana Saveta RRA moglo bi da se oduži u nedogled

Rešenje - izmena Zakona o radiodifuziji

Beograd, 26.03.2009. (Večernje Novosti) - Dvojici od devetorice članova Saveta Republičke radiodifuzne agencije mandat je istekao još 17. februara, a kada će dobiti naslednike ili biti ponovo izabrani niko pouzdano ne zna.

Vesna Marjanović, predsednica Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije smatra da bi novi članovi mogli da budu izabrani za dva meseca.

Nevladine organizacije i strukovna novinarska udruženja koja su na funkciju u ovom regulatornom telu u prethodnom mandatu delegirali Velimira Miloševića i Slobodana Đorića, već su predložila nove članove, ali je u Skupštini Srbije postupak izbora vraćen na početak. Zakon o radiodifuziji kaže da treba da predlože po dva kandidata, a na njihovim listama našla su se po tri, odnosno, četiri imena. Iz novinarskih udruženja, kažu, međutim, da zakon nije prekršen time što su predložili više kandidata, ali se svakako krši odugovlačenjem.

- Izbor novih članova traje predugo. Rok je bio šest meseci, a sada je sve vraćeno na početak - kaže Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA. - Mi radimo bez problema i sa sedam članova, jer nam je za donošenje većine odluka dovoljna dvotrećinska većina. Ali, bolje je, naravno, da radimo u punom sastavu.

Da bi se izašlo iz ćorsokaka, rešenje je, po svemu sudeći, izmena Zakona o radiodifuziji. O tome se već složio i Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, koji je zadužen za proceduru oko izbora članova saveta RRA. Oni treba spiskove sa po dva imena da proslede poslanicima na glasanje.

- Načelno smo se dogovorili da su potrebne hitne izmene zakona, kako bi se ovaj zastoj prekinuo - kaže za “Novosti” Vesna Marjanović, predsednica Odbora za kulturu i informisanje. - Ali, onda ne smemo da dozvolimo da taj proces traje još šest meseci.

Kandidati

Odboru za informisanje za člana koga predlažu medijska udruženja stigle su prijave kandidata Gordane Suše, Makse Ćatovića i Slobodan Đorića.

Nevladin sektor predložio je više imena, a među njima su i Miljenko Dereta, Milovan Vitezović i Velimir Milošević.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs