Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

28. 03. 2009

MEDIJSKI FOND – ODGOVOR NA KRIZU

Pomoć je namenjena pre svega novinarima koji ostanu bez posla i privatizovanim medijima, kaže Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a

Beograd, 28.03.2009. (Politika) - Fond za pomoć novinarima, kao odgovor na sve teži materijalni položaj medija i zaposlenih u glasilima, trebalo bi da bude registrovan sledeće nedelje. Tek kada budu završene formalnosti, sačinjen statut i druga potrebna dokumenta fonda, znaće se precizno ko će i pod kakvim uslovima moći da računa na sredstva iz ovog izvora. Novac će se medijskim kućama odobravati kao pozajmica. Ova inicijativa dobila je podršku učesnika na nedavnom okruglom stolu „Kriza i mediji” koji je organizovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Fond jeste novina, jer će se mediji naći u katastrofalnoj situaciji, a pre svega novinari. Otkazi su već počeli i mi takav fond formiramo ne zbog sopstvene promocije već zato što u mnogim redakcijama „gori”. Svi učesnici skupa su podržali inicijativu da se fond osnuje i to pre svega za pomoć novinarima, a potom i medijima.

– Ministar kulture Nebojša Bradić podržao je takvu ideju i rekao da će to ministarstvo izdvojiti sredstva. Istina, nije rekao koliko, jer fond je tek u nastanku. Nadam se da će do 3. maja, kada se obeležava svetski Dan medija, fond uveliko biti registrovan i već funkcionisati. Sa tim se neće odugovlačiti – objašnjava Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a.

Prema preliminarnim predlozima, medijske kuće osnivači fonda obezbeđivali bi određene uloge, a u zavisnosti od visine svog učešća mogli bi da računaju na srazmerne pozajmice u toku godine. Osim na novčanu pomoć države, računa se i na donatore, kako domaće, tako i strane. Istina, predsednica NUNS-a kaže da je dobar deo svojevremene inostrane pomoći ukinut jer se smatra da se Srbija svrstala u red demokratskih zemalja i da eventualnu pomoć treba da obezbedi država.

– Na pomoć iz fonda pre svih mogu da računaju novinari koji su ostali bez posla, a potom i mediji. Preduslov za dobijanje pomoći jeste da su u pitanju potpuno privatizovani mediji, odnosno na sredstva neće moći da računaju mediji u kojima postoji državni kapital. Drugi uslov je da se korisnici sredstava pridržavaju etičkog novinarskog kodeksa – napominje Nadežda Gaće.

Kad je reč o pomoći pojedincima, uslov je i da su članovi NUNS-a. U upravnom odboru fonda morali bi, kako kaže Nadežda Gaće, da budu vrsni ekonomisti i advokati koji će voditi računa da se sredstva namenski raspodeljuju. Po rečima Jelke Jovanović, potpredsednice Udruženja, ovu ideju podržalo je tridesetak redakcija među kojima je i medijsko udruženje „Lokal pres”, a to nije konačan broj.

Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS-a, kaže da je poslat dopis i drugim redakcijama da se izjasne ne samo da li podržavaju osnivanje fonda, već i da dostave predloge mera koje bi trebalo da preduzeti kako bi se zaustavio sunovrat medija. Podseća da su predstavnici „Presa” predložili da se bar privremeno, dok traje kriza, dopusti oglašavanje alkohola i duvana u medijima koji bi tako obezbedili dodatnr prihode. Reklamiranje piva i vina u štampanim medijima trebalo bi da bude trajno, jer je taj vid oglašavanja, kako kažu, uobičajena praksa u Evropi.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs