Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

07. 04. 2009

ZBOG KRIZE MANJE DAŽBINE ZA TELEVIZIJE

Nekoliko miliona dinara manje u republičkom budžetu obezbedilo bi lokalnim i regionalnim stanicama da prežive, kaže Goran Karadžić,zamenik predsednika Saveta RRA

Beograd, 07.04.2009. (Politika) - Savet Republičke radiodifuzne agencije uputio je Ministarstvu kulture zahtev da se izmeni način obračuna nadoknada koje plaćaju lokalne i regionalne RTV stanice za emitovanje programa. Ukoliko republička vlada prihvati takav predlog, mesečne naknade bile bi niže između 20 i 25 odsto.

- Naše službe su uradile procenu i zaključile da umanjenjem naknada ne bi došlo do blokade niti bilo kakvog poremećaja u radu Agencije. Smanjio bi se jedino onaj deo sredstava koji se na kraju fiskalne godine prebacuje u budžet Republike Srbije. Mislim da je za građane Srbije od većeg interesa da emiteri koji im prenose informacije uspeju da prežive, nego da država prihoduje nekoliko miliona dinara manje ili više. Smanjenje ne bi bitno uticalo ni na budžet Republičke radiodifuzne agencije, niti na budžet države, a dobit je da emiteri nastave da rade, jer bila bi šteta da se te stanice ugase. Nadamo se da će takav predlog dobiti zeleno svetlo u vladi, rekao je u izjavi za „Politiku ” Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA.

Kriza u domaćoj radiodifuziji iskazala se, pored ostalog, i u nemogućnosti jednog broja lokalnih i regionalnih radio i TV stanica da blagovremeno plaćaju naknade za emitovanje. Zbog dugovanja do sada su bez dozvola ostale četiri televizije i jedna radio-stanica. Kako još četrdesetak emitera ima iste probleme, prethodnih dana članovi Saveta RRA održali su sa njima sastanke. U Srbiji ima 467 emitera, pa broj od 40 neplatiša, po Karadžićevom objašnjenju, nije posebno veliki. Ipak, RRA je zbog više od 90 odsto stanica koje izmiruju obaveze dužna da reaguje i za sve emitere obezbedi isti položaj.

– Dali smo im dodatni rok do kraja aprila i mogućnost da bankarskom garancijom podmire svoja dugovanja i videćemo da li će uspeti. Desetak njih u međuvremenu je izmirilo dugovanja. Emiteri su izneli primedbe pre svega na neravnopravni položaj na tržištu Srbije zbog činjenice da je privatizacija zaustavljena. Mnogi kažu da ne bi ni konkurisali za lokalne i regionalne dozvole da su znali da javna radiodifuzna preduzeća u njihovim gradovima neće biti privatizovana.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs