Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

08. 04. 2009

UBISTVO JOŠ NA DOKAZIVANJU

Danas 15 godina od smrti novinarke Dade Vujasinović

Novi Sad, 08.04.2009. (Dnevnik) - Danas se navršava 15 godina od smrti novinarke nedeljnika „Duga“ Radislave Dade Vujasinović, a okolnosti pod kojima je preminula do danas nisu utvrđene. Mlada novinarka, poznata po izveštajima sa ratišta, istraživačkim tekstovima i pisanju o kriminalu u Srbiji, nađena je mrtva u svom stanu u Beogradu 8. aprila 1994.

Prvobitnom istragom je utvrđeno da je izvršila samoubistvo što njena porodica i kolege nisu prihvatile, tvrdeći da je Dada Vujasinović ubijena i insistirajući da se povede nova istraga. Tek posle 15 godina, u januaru 2009. okružni tužilac u Beogradu podneo je policiji zahtev da prikupi dokaze o ubistvu Dade Vujasinović.

Zahtev Tušilaštva zasnovan je na veštačenju balističara Vlade Kostića koje ukazuje da je Dada Vujasinović ubijena 8. aprila 1994. godine. Kostićev nalaz koji su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i roditelji Dade Vujasinović predstavili medijima dva meseca ranije, pokazao je da su u telu novinarke nađena dva filcana čepa što ukazuje da su u nju ispaljena dva sačmena snopa koji su je veoma teško ranili. Prema nalazu balističara, leva ruka je „najverovatnije trenutno bila izbačena iz funkcije usled čega je pokojna bila onesposobljena za dalje rukovanje predmetnim oružjem“.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs