Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

13. 04. 2009

ZAKONODAVSTVO PRILAGODITI KRIZI

Zaključci i poruke okruglog stola NUNS-a o finansijskim problemima medija

Beograd, 13.04.2009. (Danas) - Učesnici okruglog stola Nezavisnog udruženja novinara Srbije „Krizno zakonodavstvo - koje propise menjati da se ublaže efekti ekonomske krize“ održanog u NUNS-u saglasili su se da se Vladi Srbije i ministarstvima resorno zaduženim za medije i poslovanje medija uputi inicijativa za preduzimanje mera kojima bi se ublažili efekti krize - kaže se u saopštenju NUNS-a sa ovog skupa. Svi učesnici su se saglasili da se zakoni koji su na snazi u ovoj oblasti moraju striktno primenjivati, a da je privremeno potrebno menjati propise kojima bi se relaksirali uslovi poslovanja medija. Radi što efikasnije borbe sa efektima globalne ekonomske krize nije neophodno menjati sve zakone po hitnom postupku, već je moguće parcijalne probleme rešavati uredbama i drugim propisima.

Apsolutna saglasnost je postignuta po predlogu da se oglašavanje piva i vina liberalizuje i u što kraćem roku učini dostupnim svim medijima.

Takođe, učesnici su se saglasili sa predlogom ANEM-a da se inicira sniženje naknade koje emiteri plaćaju Radio-difuznoj agenciji i RATEL-u, koje su sada drastično više nego u regionu, a usaglašen je i predlog da se snize takse koje se plaćaju SOKOJ-u i OFPS-u.

Predloženo je da se deo novca koji se iz prihoda RRA uplaćuje u Budžet Srbije preusmeri za pomoć elektronskim medijima, produkcijama, edukaciji u procesu digitalizacije, kao i da se budžetska sredstva namenjena medijima raspodeljuju po jasno utvrđenim kriterijumima, što uključuje i budžete lokalnih samouprava koji treba da obezbede ravnopravnost u finansiranju informisanja na lokalnom nivou.

Učesnici okruglog stola predlažu da se PDV plaća kvartalno, po realizovanom poslu, a ne unapred.

Takođe, zahteva se da državni organi striktno rade svoj posao i da se svi oblici pomoći opredele samo medijima koji uredno plaćaju porez i redovno ispunjavaju sve ostale zakonom i propisima utvrđene obaveze - kaže se u saopštenju NUNS-a.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs