Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

22. 04. 2009

HAOS KOJEM SE NE VIDI KRAJ

Privatizacija medija u Vojvodini zaustavljena, vlasti bez rešenja

Novi Sad, 22.04.2009. (Danas) - Posle započete, pa zaustavljene privatizacije vojvođanskih medija na delu su haos i konfuzija, kao posledica toga što se u taj proces krenulo stihijski i bez jasne strategije, ocenili su predstavnici pokrajinskih vlasti i stručnjaci.

Pokrajinska sekretarka za informisanje Ana Tomanov-Makanova rekla je da su Sekretarijat za informacije i novinarska udruženja ponudili neke modele za nastavak vlasničke transformacije medijskih kuća, ali da Ministarstvo kulture, Republička radiodifuzna agencija i Agencija za privatizaciju nisu ništa odgovorili.

- Nastao je neki zastoj, ne razumem zašto. Ova situacija je katastrofalna za medije, jer je iščekivanje najgore. Tamo gde je i bilo privatizacije dobili smo očajne rezultate. Tražimo da mediji budu nezavisni i slobodni, da se podignu profesionalni standardi i da se omogući informisanje na maternjem jeziku - istakla je Tomanova-Makanova na okruglom stolu o privatizaciji medija u Vojvodini.

U raspravi je ukazano da su odredbe različitih zakona koji uređuju ovu oblast međusobno kontradiktorne, što proizvodi stanje pravnog haosa. Mediji sada posluju u neravnopravnim uslovima, jer privatizovani funkcionišu na tržištu, a drugi posluju kao javna preduzeća lokalnih samouprava. Neravnopravnost se ogleda i u činjenici da neki elektronski mediji, koji su dobili frekvencije i dozvole za rad plaćaju za to naknade, dok neki mediji nastavljaju da rade iako nemaju frekvencije i dozvole.

Prema podacima Pokrajinskog sekretarijata za informacije, u Vojvodini do sada nije privatizovan 21 opštinski elektronski medij, od kojih 17 emituje programe i na manjinskim jezicima.

Pokazatelj da je među novim vlasnicima medija, lokalnih listova i radio stanica najviše onih koji nemaju nikakve veze s novinarstvom i medijima najbolje doprinosi zaključku da je u ovoj oblasti napravljena velika greška čije će se posledice tek osetiti.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs