Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

25. 04. 2009

O DIGITALNOJ TV NA MINISTARSKOM NIVOU

Beograd, 25.04.2009. (Politika) - Beograd će za okruglim stolom okupiti predstavnike devetnaest evropskih zemalja na kojima će se govoriti o novoj eri televizije

Svaka generacija ima svoju medijsku revoluciju. Za generaciju pre Drugog svetskog rata to je bio radio, za posleratnu televizija, a danas je to – digitalizacija.

Prodor digitalne TV je nezaustavljiv, a mnoge evropske zemlje su daleko odmakle u ovom procesu. Naša zemlja je usvojila standarde zemaljske digitalne DTV-T i T-DAB i pristupila specijalnim SERT sporazumima, a sada će u Domu Narodne skupštine u Beogradu (od 27. do 29. aprila) organizovati jedan značajan skup: ministarski okrugli sto o ovoj temi – prelasku sa analognog na digitalno emitovanje radio i TV programa. Ovaj događaj podržala je i Međunarodna unija za telekomunikaciju, specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija, a očekuje se i učešće visokih zvaničnika 19 administracija i regulatornih tela iz regiona Centralne i Istočne Evrope.

U Beograd će tokom vikenda doputovati generalni sekretar dr Amadun Ture i direktor Sektora za razvoj Semi al Bašir, iz Međunarodne unije za telekomunikaciju, koji će zajedno sa ministarkom mr Jasnom Matić otvoriti i predsedavati konferencijama. U nedelju uveče biće upriličena svečana večera za ministre i visoke zvanice, a očekuje se i sastanak sa predsednikom Borisom Tadićem.

Jasna Matić, ministar za telekomunikacije i informaciono društvo, o značaju ovog međunarodnog skupa rekla nam je:

– Konferencija je organizovana na nivou regiona, a ministri telekomunikacija iz ovog dela Evrope predstaviće planove i dosadašnje rezultate u procesu digitalizacije u svojim zemljama.
I mi ćemo ovom prilikom izneti našu strategiju digitalizacije koja je sada u finalnim stadijumima izrade. Početkom godine usvojili smo osnove izrade ove strategije, a sada i tehničke standarde. Ovde ćemo ih prvi put i prikazati... i potom samu strategiju pustiti u javnu raspravu.

Tatjana Ćitić, predstavnik javnog medijskog servisa na konferenciji i odgovorni urednik kanala RTS digital, programa kulture i umetnosti u formatu slike 16:9 i stereo tonu, kaže:

– Radio-televizija Srbije prati iskustva zemalja koje su odmakle u procesu digitalizacije. U nedostatku domaće regulative koja bi trebalo da uredi oblast digitalne radiodifuzije i precizira obaveze medijskog javnog servisa u informacionom društvu, uzore u planiranju značajnih razvojnih projekata vidimo u medijskim javnim servisima Zapadne i Centralne Evrope. U ovom trenutku, putokaz su nam i preporuke Komiteta ministara Saveta Evrope kojima se definišu nove, proširene uloge javnih servisa u digitalnom dobu, diktirane razvojem novih tehnologija i povećanim potrebama gledalaca.

Medijski javni servisi zemalja u okruženju počeli su intenzivne pripreme za digitalno emitovanje više tematskih programa. Hrvatska radio-televizija, na primer, već emituje dva, a najavila je još četiri od 2012. Kada se steknu svi zakonski i tehnički uslovi i RTS će, takođe, moći gledaocima da ponudi više posebnih tematskih programa kao što su sportski, obrazovno-naučni, regionalno-manjinski, zabavno-muzički... Sve to, naravno, mnogo košta i zato je neophodno da i naša država, kao i zemlje u Evropi, omogući stabilno finansiranje medijskom javnom servisu kako bi mogao da primenom najviših tehničkih i programskih standarda odgovori na sve veće komunikacione potrebe gledalaca.

Međunarodna organizacija za telekomunikacije i resorno ministarstvo u pravom trenutku organizuju ovu konferenciju. Pošto je najavljeno prisustvo 19 ministara iz regiona Centralne i Istočne Evrope, zaposlene u RTS-u, kako smo čuli, osim preporuka o standardima, posebno interesuje i način podrške vlada tih država medijskim javnim servisima u periodu simulcasta, odnosno paralelnog emitovanja analognog i digitalnog programa. I, naročito, šta će se dešavati nakon prelaska na novu „tehnologiju budućnosti”.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs