Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

04. 05. 2009

DESETAK EMITERA IZGUBILO DOZVOLU ZA RAD

Dugovi prete lokalnim i regionalnim TV i radio stanicama

Beograd, 04.05.2009. (Danas) - Predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) vladika Porfirije izjavio je da je do sada zbog neplaćenih dugova dozvolu za rad izgubilo desetak lokalnih i regionalnih televizijskih i radio stanica.

- Kada smo počeli proceduru za oduzimanje dozvola bilo je otprilike 40 emitera kojima smo uputili upozorenje da moraju da izvrše obaveze u odnosu na našu agenciju i 30 njih se odazvalo, a desetak nisu ispunili obaveze i morali su da budu ugašeni - rekao je vladika Porfirije.

On je ocenio da broj oduzetih dozvola procentualno nije veliki, jer u Srbiji postoji 467 izdatih dozvola. Vladika Porfirije je naveo da je Savet, zbog ekonomske krize i teškog položaja lokalnih i regionalnih medija, uputio Ministarstvu kulture predlog izmene naknada Agenciji, kojim bi naknade trebalo da budu smanjene do 20 odsto.

Pravilnik o visini naknada radio i televizijskih stanica za emitovanje programa koje je uputila RRA odrediće visinu nadoknade za emitovanje programa u zavisnosti od broja stanovnika u konkretnom regionu.

Vladika je naveo da prema sadašnjem pravilniku TV stanica koja pokriva 101.000 gledalaca plaća isto koliko i ona koja pokriva 190.000, odnosno emiter koji se obraća manjem broju gledalaca plaća istu naknadu Agenciji kao i onaj koji se obraća većem broju.

Predsednik RRA naveo je da do sada nije pokrenut nijedan postupak za oduzimanje dozvole televizijama koje pokrivaju celu teritoriju Srbije. On je, međutim, dodao da su pojedinim televizijama sa nacionalnom pokrivenošću poslate opomene, ali nije pokrenut postupak za oduzimanje dozvole, jer su one u međuvremenu platile dugove.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs