Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

08. 05. 2009

PONUDA VELIKA, SADRŽAJ SIROMAŠAN

Istraživanje Novosadske novinarske škole o gledanosti elektronskih medija

Beograd, 08.05.2009. (Danas) - Programska ponuda televizija u Srbiji je velika, ali je sadržajna ponuda siromašna i jednolična, pokazalo je istraživanje monitoring tima Novosadske novinarske škole programa četiri nacionalne TV stanice - RTS1, RTS2, TV Pink i TV B92 i dve pokrajinske - RTV1 i RTV2.

Istraživač Instituta društvenih nauka Jovanka Matić istakla je da nacionalne televizije u Srbiji nude šest sati vesti i drugih informativnih emisija, tri i po sata serija i filmova, tri i po sata zabavnih emisija, dva sata reklama i jedan sat sporta.

- Po broju emisija programska ponuda je velika, jer svaka od ove četiri televizije emituje 27 emisija, uključujući i reprize, tokom 18 sati. Po sadržaju, programska ponuda je siromašna, pošto od 11 registrovanih vrsta programa, na sve četiri televizije preovlađuje pet vrsta - informativni, igrani, zabavni, oglasni i sportski program - navela je Matićeva.

Kako je dodala, kultura i umetnost su izrazito zanemarene oblasti programa, kao i dečiji i obrazovni program. Prema njenim rečima, rezultati istraživanja su pokazali da se, kada je reč o programskoj raznovrsnosti programa, izdvajaju tri celine - TV Pink kao izrazito komercijalna televizija sa velikim oglasnim prostorom, RTS 2 sa funkcijom javnog servisa, dok su između njih RTS 1 i TV B92 sa sličnom ponudom.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 10. do 16. novembra prošle godine.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs