Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

13. 05. 2009

SLIKE BEZ GRANICA

Pred nama je potpuna promena sistema u kome se emituje radio i TV program – prelazak na digitalno emitovanje

Beograd, 13.05.2009. (Politika) - Tehničko rešenje zemaljskog prenosa slike i tona do danas se nije suštinski promenilo – razvoj je bio evolutivan. Od uvođenja emitovanja slike u boji, preko stereo zvuka, teleteksta i slike 16:9 zadržavana je takozvana vertikalna kompatibilnost novih sa starim tehnologijama. To znači da ako vam stari crno-beli TV iz 1985. godine sa tavana još radi, možete pratiti sve današnje analogne kanale. I tu je kraj jedne tehnološke istorijske niti. Ali, kao što Dušan Radović kaže „početak – eto šta je na kraju”, pred nama je potpuna promena sistema u kome se emituje radio i TV program, odnosno prelazak na digitalno emitovanje.

I to je najveća mana digitalne TV: nekompatibilnost sa analognom TV. Nove digitalne programe mogu da prate samo oni koji imaju odgovarajuću opremu, to jest digitalne risivere (set top boks) ili integrisane TV prijemnike, a emiteri, sa svoje strane, menjaju delove prenosnih sistema i predajnika.

A koje su prednosti? Niža cena eksploatacije, postojan i visok kvalitet zvuka i slike, odličan prijem u mobilnim uslovima, bolje korišćenje frekvencionog prostora – na jednoj frekvenciji (kanalu) gde su dosad gledaoci mogli da prate jedan analogni (zemaljski) program, DVB-T emituje od četiri do šest programa, što omogućava emitovanje dodatnih servisa (telešopa, vremenske prognoze, teleteksta, TV programa, horoskopa) i usluga na zahtev (pristupanje bankarskom računu kod kuće, kupovina preko TV, TV i-mejl, TV SMS).

U ovim pogodnostima već uživaju građani Engleske, Nemačke, Finske, Švedske, Holandije, Luksemburga, gde je završen proces prelaska na digitalno emitovanje programa, a mi smo tek na početku celog procesa. Imamo jedan eksperimentalni program, startovao je 2005. a čeka se na usvajanje zakona koji treba da uredi ko će i pod kojim uslovima moći da zauzima prostor u etru.

Sada je na dnevnom redu usvajanje Strategije digitalizacije. Ukoliko se usvoji plan strategija koje predlaže Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo, u jednom kanalu imali bismo više od šest programa, tačnije 11–12. Rečju, slike bez granice. Jer, zasniva se na DVB-T2 standardu koji predstavlja drugu generaciju standarda za digitalno emitovanje TV signala, a usvojen je juna 2008. Englezi će, na primer, jedan od svojih multipleksa sa DVB-T, koji pripada prvoj generaciji, u novembru prebaciti na T2, dok će ostale članice EU to učiniti do 2015. Suština T2 je, inače, u mnogo boljoj zaštiti signala čime se omogućava veći protok nego u slučaju prve generacije.

Dakle, dobićemo veliki broj TV programa bez dodatnog mesečnog plaćanja.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs