Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

15. 05. 2009

VLADA PREISPITUJE ODLUKU O HONORARCIMA

Beograd, 15.05.2009. (Politika) - Vlada Srbije uskoro će ponovo raspravljati o odlukama u vezi sa porezima na autorske honorare, saznaje „Politika”. Premijer Mirko Cvetković naložio je Ministarstvu finansija da preispita rešenja predviđena izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana koja se odnose na neoporezovani deo autorskih honorara.

Podsećamo da su se izmenama ovog zakona, koji je stupio na snagu 8. maja, ukupni porezi i doprinosi po autorskom honoraru povećali sa dosadašnjih 26 na 50,6 odsto za zaposlene honorarce (koji imaju svoj stalni posao a honorarno rade „sa strane”) i sa 37 odsto na 78 odsto za nezaposlene honorarce (koji nemaju stalni posao). Time su svi koji zapošljavaju honorarne saradnike, a pre svega medijske kuće, stavljeni u veoma nepovoljan položaj, jer bi povećanjem opterećenja poslodavaca vlada primorala mnogobrojna preduzeća iz uslužne delatnosti na znatno umanjenje broja honorarnih saradnika.

Prema podacima Unije poslodavaca Srbije, na mesečnom nivou u našoj zemlji ostvari se prosečno 180.000 autorskih ugovora, od kojih su ovi ugovori velikom broju nezaposlenih građana jedini izvor prihoda.

Medijske kuće okupljene oko Asocijacije medija ocenjuju da je izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana drastično otežan već izuzetno težak finansijski položaj svih medijskih kuća u zemlji. „Učinjeno je to i u trenutku kada je kao jednu od mera za pomoć oporavka medijske industrije Asocijacija predložila upravo smanjenje i privremeno ukidalje dažbina koje se regulišu ovim zakonom”, navodi se u saopštenju ove asocijacije.

Ovim izmenama zakona, kako navodi Asocijacija medija, na informativnom planu najozbiljnije je ugrožena dalja saradnja s više od 1.500 honorarnih saradnika – dopisnika, slobodnih novinara i fotoreportera iz svih krajeva Srbije koji su nezaobilazni faktor u uspešnom ispunjavanju društvene uloge medija da kvalitetno i ravnomerno informišu iz svih krajeva zemlje. Usvojene izmene otežavaju dalju honorarnu saradnju svih medija.

I Udruženje književnih prevodilaca Srbije saopštilo je juče da je ogorčeno novim poreskim opterećenjima na autorske honorare.

– U toku je konkretna akcija za prikupljanje 15.000 potpisa, koliko je potrebno da bi se ukinuo ovaj zakon. Pozivamo sva umetnička udruženja i celokupnu kulturnu javnost da se pridruže ovoj akciji – saopštilo je Udruženje književnih prevodilaca Srbije.

Udruženje književnih prevodilaca zaključuje da su honorari umetnika ionako mali i neredovni, a da su ovom merom potpuno obezvređeni.

– Književni prevodioci žive isključivo od autorskih honorara za svoje prevode. Ova mera dovešće i do propadanja onih izdavača koji objavljuju vredna umetnička dela od kulturnog značaja. Zahtevamo od Vlade Srbije da smesta ukine ovaj zakon sa nesagledivo štetnim posledicama – saopštava Udruženje prevodilaca.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs