Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

21. 05. 2009

POLEMIKA OKO IZBORA ČLANOVA RRA

Savet ove institucije po zakonu treba da ima devet članova, a poslednjih meseci radio je u sedmočlanom sazivu

Beograd, 21.05.2009. (Politika) - Skupština Srbije juče je razmatrala predlog za izmenu Zakona o radiodifuziji kojim bi se stvorila mogućnost da u slučaju potrebe Odbor za kulturu i informisanje utvrđuje listu kandidata za članove Saveta Republičke radiodifuzne agencije. Predlog da se zakon menja potekao je od 121 poslanika i to posle neuspelog dogovora ovlašćenih predlagača koji nisu mogli da usaglase predloge i zbog čega u februaru i nisu izabrani novi članovi Saveta RRA, umesto onih kojima je istekao mandat.

Naime, u februaru kada se očekivala popuna Saveta, nevladin sektor i medijska udruženja kao ovlašćeni predlagači, umesto dva, predložili su tri kandidata za izbor dva člana Saveta RRA. Kako takva situacija nije bila izričito predviđena zakonom, izbor novih članova Saveta RRA je odložen. Savet RRA po zakonu treba da ima devet članova a poslednjih meseci radio je u sedmočlanom sazivu. Iako je Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe Za evropsku Srbiju, naglasila da zakonske izmene treba pre svega da obezbede normalan rad Saveta i da se izbegne eventualna blokada u radu tog tela, poslanici opozicionih stranaka tokom jučerašnje rasprave izneli su niz sumnji u namere predlagača a pored ostalog i da se zakon menja kako bi vlast uspostavila kontrolu nad ovim regulatornim telom. I Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) apelovala je juče na parlament da ne usvoji zakonske izmene, smatrajući da olakšavaju centrima političke i finansijske moći da utiču na sastav ovog nezavisnog tela.

Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA, podseća da sem suštinske promene kojom se daje ovlašćenje Odboru za kulturu i informisanje da odredi kandidate za izbor ukoliko izostane dogovor ovlašćenih predlagača, sadrži i neke druge izmene kao što su kraći rokovi za predlaganje kandidata u odnosu na sadašnje i efikasnija procedura. Na pitanje kako ovaj član regulatornog tela komentariše predložene zakonske izmene, Karadžić je bio izričit:

– Ja sam službenik administracije, odnosno onaj koji zakone treba da sprovodi pa smatram da nije umesno da komentarišem predloge zakona i zakonodavstvo uopšte. Mislim da je i u Srbiji vreme da oni koji treba nešto da sprovode, ne komentarišu ono što nije njihova nadležnost – izjavio je Karadžić za „Politiku”.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs