Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

30. 05. 2009

MONOPOL GUŠI SLOBODU MEDIJA

Stručnjaci predviđaju gašenje pojedinih novinskih redakcija

Beograd, 30.05.2009. (Danas) - Ekonomska kriza, politički uticaj, razvoj interneta samo su neke od pojava koje mogu da dovedu do gašenja pojedinih medija, ocenjeno je na jučerašnjem okruglom stolu „Izazovi za slobodu medija“, održanom u Domu omladine.

Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da je odgovornost novinarske profesije u tome da informaciju predstavi u skladu s načelima i standardima i da radi za dobrobit društva.

Veran Matić, direktor RTV B92, rekao je da trenutno ne postoji solidarnosti među novinarima, redakcijama i nevladinim organizacijama, kao u Miloševićevo vreme. Kako je dodao, pojedinci kontrolišu društvo, jer moć ne leži u političkim institucijama već u monopolima.

- Zbog ekonomskih pritisaka, bojim se da će narednih meseci pojedini mediji nestati. Srbiji je potrebna pravna država, kako bi se onemogućio uticaj monopola - istakao je Matić.

Dejan Anastasijević, novinar nedeljnika Vreme, naveo je da u Srbiji retko ko odgovara za napade i ubistva novinara, „a slobodni mediji su ključni za funkcionisanje demokratskog sistema“. Prema njegovim rečima, zbog ekonomske krize i političkog uticaja, doći će do drastičnog smanjenja medija narednih godina.

Vukašin Obradović, direktor nedeljnika Vranjske, takođe je istakao da će građani Srbije ostati bez lokalnih medija, zbog ekonomske krize i stava političke elite da nezavisni mediji nisu potrebni. On je ukazao da nedeljnik Vranjske ima velikih problema sa organizovanim kriminalom i da su napadi i pretnje na novinare i redakciju konstantni.

Vitalij Jaroševski, zamenik glavnog i odgovornog urednika Novaja Gazeta iz Moskve, rekao je da je u proteklih 10 godina u Rusiji ubijeno 250 novinara, dok je poslednjih osam godina ovaj list izgubio svojih pet novinara, među kojima je i njihov advokat. On je dodao da je trenutno 10 novinara Gazete životno ugroženo, ali i da je procenat rešenih ubistava u Rusiji samo dva odsto.

Debatu je organizovala Misija OEBS u Srbiji, Ambasada Kraljevine Holandije i Dom omladine.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs