Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

02. 06. 2009

DIGITALIZACIJA U SRBIJI DO 2012.

Okrugli sto o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje TV programa

Beograd, 02.06.2009. (Danas) - Strategija i Akcioni plan prelaska sa analognog na digitalno emitovanje TV programa Vlada Srbije će usvojiti do kraja meseca - rekla je juče na okruglom stolu o digitalizaciji u Srbiji Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo.

Ona je dodala da će digitalizacija u Srbiji biti završena do 4. juna 2012. godine. Većina zemalja u Evropi će preći s analognog na digitalno emitovanje programa pre Srbije, a jedino će istočni deo Evrope sačekati 2015. godinu. Prema njenim rečima, cilj svih koji rade na uvođenju digitalizacije je da se ona sprovede koordinirano i uspešno.

Jelena Surčulija, pomoćnica ministarke za telekomunikacije, rekla je da će programski sadržaji, kada se sprovede digitalizacija, promovisati kulturne različitosti, slobodu izražavanja, razvoj interneta. Kako je istakla, biće potrebna pomoć medija da se građanima objasni značaj, prednosti i način prelaska sa analognog na digitalno emitovanje programa.

Irini Reljin, pomoćnica ministarke za telekomunikacije, navela je da trenutno u spektru nema prostora za digitalno emitovanje programa, jer su 133 TV stanice i 279 radio stanica dobile frekvencije. Ona je rekla da je za digitalizaciju izabran MPEG-4 kompresioni standard, koji trenutno košta od 60 do 70 evra i dodala da će se ta cena do 2012. sigurno smanjiti.

Javna debata o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa će trajati do 12. juna, a narednih dana biće održana u Nišu i Novom Sadu.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs