Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

06. 06. 2009

KONKURSI ZA PODSTICANJE JAVNOG INFORMISANJA

Pokrajinska vlada pomaže medije sa 41,5 miliona dinara

Novi Sad, 06.06.2009. (Danas) - Konkursi za podsticanje javnog informisanja, unapređenje programa javnih glasila i za unapređenje profesionalnih standarda u medijima sa sedištem u Vojvodini, za koje je pokrajinsko izvršno veće izdvojilo 41,5 miliona dinara, biće objavljeni sutra na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za informacije www.vojvodina.gov.rs/psinf i u listu Dnevnik, a biće otvoreni dve nedelje od dana objavljivanja. U okviru konkursa za sufinansiranje javnog informisanja nalaze se konkurs za sufinansiranje novih projekata podsticanja javnog informisanja, zatim za projekte u oblasti javnog informisanja u medijski nedovoljno razvijenim sredinama, za projekte afirmacije multikulturalnosti i razvoja višejezičnosti i interkulturalizma u javnim glasilima, kao i konkurs za sufinansiranje nevladinih organizacija i drugih neprofitnih organizacija u oblasti informisanja. Konkurs za unapređenje programa javnih glasila obuhvata sufinansiranje prevođenja televizijskih emisija sa jezika nacionalnih manjina na srpsku i obrnuto, kao i sufinansiranje višejezičkih i multimedijalnih internet prezentacija, dok konkurs za unapređenje profesionalnih standarda u medijima podrazumeva organizovanje seminara i tribina koje se bave edukacijom novinara i drugih medijskih stručnjaka.

- Drago nam je što tokom celog konkursnog procesa radimo zajedno sa medijima, jer smo shvatili da to ne treba da bude samo jedan konkurs, već više njih, kako bi i novinari i svi koji pišu projekte mogli tačno da znaju za šta da se opredele, da procene svoje kapacitete i aspiracije, kreativnost i mogućnosti. Istovremeno, jednoj medijskoj kući se pruža mogućnost da konkuriše sa više projekata, daje se jednaka šansa i manjim i većim medijima, a posebno se vodi računa o nerazvijenim opštinama - rekla je potpredsednica Izvršnog veća i pokrajinska sekretarka za informacije Ana Tomanova-Makanova na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Po njenim rečima, ovo bi trebalo da predstavlja temelj na kojem će se stvoriti takva medijska slika Vojvodine, kao izrazito multietničke sredine, te da mediji doprinose povezivanju različitih jezika i kultura, razvijanju građanske svesti, kritičkog javnog mnenja i stvaranju jedne pozitivne klime koja će svima pomoći da prebrode ova krizna vremena.

- Od jeseni ćemo raditi na tome da obezbedimo sredstva za dodelu stipendija za sve medijske profile, od novinara, snimatelja, fotografa, do tonaca i svih zaposlenih u pisanim i elektronskim medijima. Takođe, još jednom bih pozvala sve medije da iskoriste mogućnost zapošljavanja pripravnika i pruže priliku mladima da u tom periodu od godinu dana rade i nešto nauče - rekla je Tomanova-Makanova.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs