Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

16. 06. 2009

HONORARNI STAŽ ZA NOVINARE I PREDUZETNIKE

Novi Sad, 16.06.2009. (Dnevnik) - Novinari ali i osnivači radnji i drugi preduzetnici koji su nekad honorarno radili ali nisu platili propisane penzijsko invalidske doprinose dobili su od Fonda PIO još jednu šansu da uz mnogo manji izdatak naknadno regulištu taj staž. Naime, Upravni odbor Fonda PIO doneo je nedavno odluku o načinu obračuna doprinosa za PIO za ovakve osiguranike, kojom je sadašnja uplata za nekadašnji staž čak tri i po puta niža u odnosu na doskorašnju.

Konkretno to znači da svi koji su nekada radili honorarno umesto doskorašnjih oko 140.000 sada treba da plate 38.747 dinara za godišnje ozvaničenje staža koji će im biti upisan u radnu knjižicu.

Kako je za „Glas osiguranika“ objasnila Mirjana Mirkov, direktor Sektora za PIO , uplatom navedenog iznosa novinari, članovi udruženja UNS-a i NUNS-a , za koje do sada nije podneta prijava osiguranja, odnosno nije utvrđeno svojstvo osiguranika u propisanom roku, mogu da plate staž osiguranja za period od dana kada su počeli da se bave novinarskom delatnošću do 31.decembra 2007.godine.

- U Fondu, odnosno filijali kojoj pripadaju prema mestu prebivališ ta, obračunaće im doprinose i obavestiti ih o iznosu, roku i računu na koji treba da uplate. Ukoliko hoće naknadno da uplate staž za samostalno obavljanje novinarske delatnosti posle 1.januara 2008.godine, za obračun i naplatu doprinosa treba da se obrate Poreskoj upravi - objasnila je Mirjana Mirkov.

Ona je dodala da ista pogodnost, obračun doprinosa na najnižu osnovicu, važi i za ostale osiguranike samostalnih delatnosti koji se naknadno prijavljuju na osiguranje, sem za samostalne umetnike, ostale radnike u kulturi, sveštenike i verske službenike jer se njima dosad doprinos obračunavao na drugačiji način. Sadašnje osnovice važe do kraja jula a zatim će za avgust, septembar i oktobar, biti usklađene s kretanjem zarada u ovom tromesečju.

Već sada se može proceniti da će one biti čak i manje nego što su sada, s obzirom na to da su i plate, nakon prvog tromesečja ove godine, počele da padaju. Treba , kako se ističe u „Glasu osiguranika“, razjasniti i nedoumicu ove kategorije osiuguranika oko toga da li im se naknadna uplata honorarnog staža isplati. Naime, valja imati na umu da doprinosi na najnižu osnovicu, a ovi iznosi to jesu, znače i manju penziju, jer će se za njen obrač un uzimati samim tim najniži koeficijent.

Zato svako treba sam da proceni da li mu je važno da u knjižicu upiše nekoliko meseci i tako ispuni uslov za penzionisanje ili da to ne čini ako ima mogućnosti da mu se staž plaća na veću osnovicu, što će mu samim tim doneti i veću penziju.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs