Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

30. 06. 2009

KABLOVSKA TV BEZ HRT, OBN, RTL?

Beograd, 30.06.2009. (Politika) - Gledaoci iz Srbije mogli bi uskoro da budu uskraćeni za programe televizija HRT, OBN, RTL i drugih koji se emituju iz okruženja a posredstvom domaćih kablovskih distributera. Reč je kanalima koje većina KDS kuća ima u svojim paketima, ali problem je što TV stanice čiji se program može videti u našoj zemlji nemaju kupljena autorska prava za Srbiju.

– To jeste problem na kome ćemo raditi tokom leta i nadam se da ćemo ga veoma brzo rešiti na način koji će možda zasmetati gledaocima u Srbiji. To znači da se takvi licencni programi ne mogu emitovati s obzirom da za njih nisu kupljena autorska prava za Srbiju. Takve najave uglavnom izazovu revolt gledalaca, ali suočeni smo i sa zakonom kao i revoltom domaćih nacionalnih emitera koji opravdano zameraju zbog toga – rekao je Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije, na jučerašnjem skupu o merama vlade za pomoć medijima.

Iako nedavni vladin paket kao jednu od mera navodi i suzbijanje piratskih stanica, predstavnici RRA i Ratela očekuju da izmenama zakona dobiju ovlašćenje (koje sada nemaju) da oduzimaju opremu od nelegalnih emitera. Slobodan Kremenjak, advokat, kaže da se zaboravlja da je ometanje radio i TV programa krivično delo i ukoliko piratske stanice prave smetnje legalnim emiterima, za to je i sada moguća zatvorska kazna pa i oduzimanje predajnika.

Saša Mirković, predsednik Anema koji okuplja 120 radio i TV stanica, doneti paket vladinih mera za pomoć medijima ocenjuje kao pozitivan korak. Međutim, kako je rekao, veliko je pitanje ko će od članova ove Asocijacije moći da ispuni uslove za dobijanje subvencionisanih kredita. Kako je vlada za pomoć medijima namenila i 60 miliona dinara iz budžeta, Mirković smatra da je potrebno da se što pre utvrde kriterijumi po kojima će se ta sredstva raspodeliti.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs