Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

02. 07. 2009

VAŽNO JE ZNATI KO STOJI IZA MEDIJA I DA ONI BUDU NEZAVISNI

Intervju Stiven Vordsvort o medijima u Srbiji

Beograd, 02.07.2009. (Borba) - Ambasador Velike Britanije u Srbiji Stiven Vordsvort ocenio je u intervjuu za „Borbu“ da je od suštinske važnosti da javnost bude upoznata s tim kome mediji pripadaju i da uređivačka politika tih medija bude potpuno nezavisna. „Bitno je, i to ne samo za medije u Srbiji, da javnost bude upoznata sa vlasničkom strukturom medija, kome oni pripadaju. Dva najbitnija pitanja su transparentnost, s jedne, i nezavisnost uređivačke politike, s druge strane. Ali da bi se to ostvarilo, javnost mora da zna i kome zapravo mediji pripadaju“, rekao je Vordsvort. Upitan o problemima sa kojima se mediji suočavaju tokom svetske ekonomske krize, britanski ambasador je rekao da je za mnoge medije kriza „izuzetno bolna“, ali da su vodeći mediji u Velikoj Britaniji uspeli da je prebrode postavši čak jači u novonastalom okruženju.

„Ono što je veliki problem za novine i magazine je očit pad prihoda od oglašivača. Pri tom, ekonomska kriza je uticala i na smanjenje prihoda stanovništva, što je rezultiralo padom prodaje i smanjenjem tiraža. Sve to otežava opstanak novina. Ono na šta bi se trebalo usredsrediti je smanjivanje troškova i pokušaj da se na taj način opstane na tržištu. To je veoma težak zadatak“, rekao je on. „Mediji i njihovo rukovodstvo treba da iznađu najbolji način da izađu iz ovih uslova ekonomske krize, da izađu što jači i demokratič niji“, dodao je Vordsvort. Govoreći o najvažnijim temama, kada je odnos Londona i Beograda u pitanju, Vordsvort je rekao da Velika Britanija ima „mnogobrojne oblasti koje su od velikog značaja za obe države“. „Podržavamo Srbiju na njenom putu ka integracijama u Evropsku uniju. To se ogleda i kroz saradnju sa Evropskom komisijom kao jednim od naših partnera. U Srbiji zajedno sa vlastima radimo na suzbijanju organizovanog kriminala, ali i na podsticanju obrazovnog procesa u zemlji“, rekao je on.
 
Komentarišući zbivanja u Srpskoj radikalnoj stranci, ambasador je rekao: „Sa SRS-om nismo imali nikakve kontakte zbog toga što nam je njihova politika neprihvatljiva.

Poslednji lokalni izbori su pokazali opredeljenje za evropske integracije i ta pojava je, uz marginalizaciju SRS, pozitivna za samu vladu“, rekao je on. Upitan da prokomentariše situaciju u Iranu, Vordsvort je rekao da Velika Britanija želi „stabilan i demokratski Iran, što sada nije slučaj, s obzirom na to da je situacija u ovoj zemlji veoma opasna“. „Pre nekoliko dana je uhapšeno više službenika naše ambasade u Teheranu. Mi i naši EU partneri smo izneli jasan stav da je taj postupak potpuno neopravdan, i zahtevali da ti ljudi budu pušteni na slobodu“, rekao je on.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs