Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

08. 07. 2009

MINISTARSTVO KULTURE PODNELO TRIDESET PREKRŠAJNIH PRIJAVA

Reakcija države zbog nepostupanja po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama

Beograd, 08.07.2009. (Danas) - Ministarstvo kulture podnelo je ove godine više od 30 zahteva sudovima za prekršaje u Srbiji za pokretanje prekršajnog postupka protiv organa javne vlasti, zbog nepostupanja po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, rekao je Danasu Dejan Stojanović, savetnik u Ministarstvu kulture.

Međutim, kako Danas saznaje, u ovoj godini Gradskom sudu za prekršaje u Beogradu nije dostavljen nijedan zahtev Ministarstva kulture za postupanje po ovom zakonu. Inače, u 2008. Ministarstvo kulture je podnelo ovom sudu 56 prekršajnih prijava, a pre dve godine 47 prijava, dok su 2006. podnete četiri prekršajne prijave.

Interesantno je da u Ministarstvu kulture nadzor nad primenom Zakona o slobodnom pristupu informacijama obavlja samo jedan službenik, pravnik Dejan Stojanović.

Inače, protiv onih lica u organima vlasti koja nisu postupila po ovom zakonu predviđene su novčane kazne. Između ostalog, od pet do 50.000 dinara je novčana kazna za odgovorno lice ukoliko nije postupilo po načelu jednakosti, ako je diskriminisalo novinara ili javno glasilo ili nije označilo gde i kada je informacija objavljena.

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, ukazuje za Danas da je zakonsku obavezu podnošenja godišnjeg izveštaja o primeni Zakona prošle godine izvršio 631 organ vlasti od ukupno njih 3.000.

- Još u vreme donošenja Zakona upozoravao sam da Ministarstvo kulture nema organizacione, kadrovske i druge pretpostavke da to radi, a za četiri godine primene Zakona nije ništa urađeno da se to promeni. Za „nadzor“ nad primenom Zakona u više od 11.000 subjekata Ministarstvo ima jednog jedinog čoveka. Zato ono zapravo i nije vršilo nikakav nadzor, a što se tiče pokretanja prekršajnih postupaka oslanjalo se na podatke koje je dobijalo od Poverenika za informacije - objašnjava Šabić. Inače, Poverenik je Ministarstvu kulture dostavio nešto više od 1.600 predmeta.

Prema Šabićevim rečima, broj počinjenih prekršaja je veći, jer Poverenik zna samo za one slučajeve u kojima su žalbe izjavljene, „pa se ukupan broj prekršaja Zakona o slobodnom pristupu informacijama meri hiljadama, broj pokrenutih postupaka sa nekoliko stotina, a broj kažnjenih lica sa par desetina“.

On ističe da obavezu podnošenja godišnjeg izveštaja o javnim nabavkama ima oko 12.000 subjekata, a već godinama je izvršava jedva 2.000.

Država bez zaštitnih mera

U Zakonu o slobodnom pristupu informacijama se navodi da će novčanom kaznom od pet do 50.000 dinara biti kažnjeno ovlašćeno lice u državnom organu ako propusti da podnese godišnji izveštaj Povereniku za informacije od javnog značaja o radnjama tog organa. Međutim, dodatni problem je u tome što Zakon predviđa samo kaznene odredbe, a ne i zaštitne mere, koje bi prekršioce zakona naterale da prestanu da ga krše.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs