Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

09. 07. 2009

NUNS TUŽI „NOVINARE HUŠKAČE”

Iako je tužilaštvu prijava podneta protiv NN lica, u podnesku dostavljenom uz nju navode se imena urednika i novinara

Beograd, 09.07.2009. (Politika) - Nezavisno udruženje novinara Srbije juče je saopštilo da je Tužilaštvu za ratne zločine podnelo krivičnu prijavu „protiv odgovornih osoba i novinara u Radio-televiziji Beograd, Radio-televiziji Novi Sad, dnevnim listovima ’Politika’, ’Večernje novosti’ i drugim koji su svojim uticajem i značenjem u medijskom prostoru i kao državna medijska preduzeća sprovodili ratnohuškačku propagandu” krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka, uoči i tokom raspada SFRJ.

Prijavu protiv NN lica iz pomenutih medijskih kuća, NUNS obrazlaže konstatacijom: „Smatramo ih suodgovornim za ratna dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije koja su dovela do ogromnih materijalnih gubitaka i ljudskih žrtava i najstrašnijih ratnih zločina.”

Mada se u samoj prijavi ne navode imena novinara osumnjičenih za ratno huškanje, uz podnesak su priključeni i dodatni materijali u kojima se navode imena novinara i urednika koji su relevantni za ovu priču. Jedan od takvih materijala je i tekst iz nedavne NUNS-ove publikacije „Dosije”.

– Materijal je novinarski i nije sastavi deo krivične prijave, već neka vrsta predloška da se vidi da ne idemo u neku političku kampanju. Mi to radimo već izvesno vreme, oko godinu i po dana i kroz razne publikacije – kaže Jelka Jovanović, potpredsednik NUNS-a.

Mi nikog ne prozivamo, moguće je da su neki od tih tekstova koji su navedeni u „Dosijeu” bili potpuno ispravni i tačni, ali bojim se da nisu, već da su primeri čiste propagande. Treba se setiti, na primer, one priče kako lavove u Sarajevu hrane srpskom decom i sličnih – kaže Jelka Jovanović, potpredsednik NUNS-a.

Udruženje, po njenim rečima, nema nameru da podnosi pojedinačne krivične prijave, pošto je „besmisleno ići poimence, jer nikada nije samo jedan čovek kriv i odgovoran u takvim situacijama”. Kao primer navodi „Politikinu” rubriku „Odjeci i reagovanja” u kojoj su objavljivana pisma navodnih čitalaca. Da podnese krivičnu prijavu NUNS je odlučio posle pripreme dva broja „Dosijea” o ratnohuškačkoj propagandi, kada su ustanovili koliko o tome ima materijala. Žele, kako objašnjava da se „podvuče crta” i smatraju da je činjenica što su učinci pojedinih medija ostali nekažnjeni „srozala srpsko novinarstvo i proizvela manir da možeš bilo koga da pljuješ i radiš šta hoćeš, da nije potreban drugi izvor niti provera”.

Prijava NUNS-a, kako kaže Jelka Jovanović, nije u direktnoj vezi sa naporima Tužilaštva za ratne zločine koje je nedavno saopštilo da su u toku predistražne radnje oko uloge medija u podsticanju ratnih zločina. U Udruženju novinara Srbije smatraju da NUNS pokušava da obezbedi dodatni legitimitet već postojećoj inicijativi Tužilaštva za ratne zločine.

– Ta inicijativa je, po mom mišljenju, dosta kontroverzna. Čini mi se spornim što se sve radi sa toliko zakašnjenja, neuverljivo mi je i objašnjenje tužilaštva povodom izjava jednog od optuženih za „Ovčaru” koji je rekao da ga je naljutila TV emisija. Tužilaštvo nije navelo ni ko je taj optuženi, ni gde je transkript. Neuverljivo je objašnjenje tužilaštva da su u ovom slučaju morali da čekaju da presuda za Ovčaru postane pravosnažna. Na međunarodnim sudovima za ratne zločine to se tako ne radi – kaže Ljiljana Smajlović, predsednik Udruženja novinara Srbije.

Ona podseća da se u slučaju suđenja novinarima za ratnu propagandu u Ruandi nije čekalo da najpre postane pravosnažna presuda za genocid u toj zemlji, pa da se naknadno istražuje učinak novinara već su novinari bili optuženi među prvima.

– Kako je ovo udruženje tek sada otkrilo da je bilo mrzilačke ratne propagande? Kako da je to u nekoj vrsti sinhronizacije i koordinacije sa, po meni, spornom akcijom tužilaštva? Bojim se da tu postoji neki politički tajming a to je uvek po društvo opasno – kaže Smajlović

Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine koje prikuplja materijal oko uloge medija devedesetih godina, juče je rekao da se na tome i dalje radi i da „predmet napreduje ”, da će ta faza biti završena „vrlo brzo”, ali ne precizirajući vremenski rok.

– Što se tiče najnovije prijave NUNS-a ona nam u principu pomaže jer su oni dodali još neke stvari koje do sada nismo imali. Dobro je da se sami novinari angažuju oko našeg nastojanja da se utvrdi krivična odgovornost onih koji su eventualno činili krivična dela – kaže Vekarić.

Imenovali Vučelića, Radovića, Drecuna, Baletićevu…

Iako je NUNS formalno podneo prijavu protiv NN lica, koja se može videti i na internet prezentaciji ovog udruženja, uz nju je tužilaštvu dostavljeno i pet priloga, a u jednom od njih navode se imena rukovodilaca, urednika i novinara čije se izveštavanje tokom devedesetih godina prošlog veka kritikuje. To su iz TV Beograd – Milorad Vučelić, Dušan Mitević, Slavko Budihna, Drago Todorović i Branko Brudar, ratna reporterka Televizije Novi Sad Milijana Baletić, dopisnik Rojtersa Vjekoslav Radović, iz „Večernjih novosti” – T. Bakić, D. Stojić, M. Petrović, N. Nenković, M. Janošević, M. Bošnjak, Anđelko Dragojević i novinar sa inicijalima B. B. M., iz „Politike ekspres” – Jelenko Slatinac, iz „Politike” – Živorad Minović, Radovan Kovačević i Aleksandar Apostolovski, novinarka Rada Đokić iz Republike Srpske i Milovan Drecun, ratni izveštač RTS-a sa Kosmeta.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs