Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

14. 07. 2009

MINISTARSTVO KULTURE NE ODUSTAJE OD UVOĐENJA PRINCIPA ODGOVORNOSTI U NOVINARSTVO

Beograd, 14.07.2009. (Borba) - Ministarstvo kulture saopštilo je juče da su svi konstruktivni predlozi u vezi s Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju dobrodošli i da će, svakako, biti predmet razmatranja, ali da se neće odustati od uvođenja principa odgovornosti za poštovanje osnovnih normi profesionalnog i objektivnog novinarstva.

Predloženim izmenama Zakona garantuje se i štiti sloboda medija i pravo javnosti da sazna istinu, ali se propisuju maksimalne sankcije za neistinu, laž, klevetu, ugrožavanje dece i slične stvari koje se danas objavljuju u medijima, a da za to niko ne odgovara, kaže se u saopštenju. U Kodeksu novinara Srbije, izmeđ u ostalog, piše da je „s novinarstvom nespojivo objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta, glasina, kao i izmišljenih pisama ili pisama čiji autor nije poznat ili njegov identitet nije proverljiv“, podsetilo je Ministarstvo kulture. U saopštenju se ističe da je odgovornost novinara prema čitaocima, slušaocima i gledaocima, u istom dokumentu definisana kao dužnost novinara „da poštuje pravilo pretpostavke nevinosti“, te da ne sme nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude“, kao i da „poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece, žrtava zločina, osoba sa hendikepom i drugih ugroženih grupa“.

Kako i sami predstavnici struke konstatuju da je „nesporno da su se mehanizmi samoregulacije medijskih i novinarskih asocijacija pokazali kao nedorasli da se nose sa svakodnevnim i grubim narušavanjima profesionalnih standarda na medijskoj sceni“, Ministarstvo kulture smatra da sama suština predloženih izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju ne sme biti dovedena u pitanje. Suština predloženih izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju ne sme biti dovedena u pitanje, naročito imajući u vidu da najoštrije kritike dolaze upravo od onih koji „postojeće nepreciznosti Zakona o javnom informisanju najviše zloupotrebljavaju i krše osnovna etička i profesionalna načela slobodnog novinarstva“, kaže se u saopštenju.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs