Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

29. 07. 2009

PREDSTAVNICI MEDIJA I MINISTARSTVA OPREČNO O ZAKONU

Beograd, 29.07.2009. (Borba) - Zakon o savetima nacionalnih manjina po oceni medijskih eksperata narušava pravni okvir u kome deluju manjinski mediji dok u resornom ministarstvu tvrde da taj zakonski predlog počiva na pravnom okviru i Ustavu Srbije.

Medijski ekspert Žužana Serenčeš rekla je juče na okruglom stolu “Informisanje na jezicima nacionalnih manjina: stanje i prespektive posle usvajanja Zakona”, da se tim zakonskim predlogom dodatno narušava delovanje medija. Ona je istakla da država ne rešava pitanja vlasništva u manjinskim medijima i da je ključni problem što država nema strategiju manjinskog informisanja. “Osnivačka prava jesu preneta ali je pitanje vlasništva i dalje otvorena priča”, rekla je Serenčeš govoreći o članu 18 zakona po kojem republika, pokrajina ili lokalna samouprava u sporazumu sa nacionalnim savetom mogu u celini ili delimično preneti osnivač ka prava na nacionalni savet. Država ne može biti osnivač medija, navela je ona dodajući da u poslednjih pet godina manjinske medije u Vojvodini osnivaju nacionalni savet, a niko nije analizirao kako oni funkcionišu. “Posledice svega su u velikoj meri samozatvaranje u etničke okvire, lokalizacija i nekomunikacija sa bilo kojom drugom etničkom skupinom.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Petar Antić rekao je da se zakonskim predlogom koji bi trebalo da bude usvojen do kraja nedelje ne narušava postojeći pravni okvir već da zakon počiva na njemu.

Pomoćnica ministra kulture zadužena za medije Nataša Vučković-Lesandrić navela je da je država u obavezi da sufinansira izlaženje glasila nacionalnih manjina a po preporuci nacionalnih saveta. Prema njenim rečima, za 2009. godinu iz budžeta je za finansiranje glasila na jezicima nacionalnih manjina opredeljeno 26 miliona dinara.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs