Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

03. 08. 2009

SA KABLOVSKE BEZ CENZURE

Slaba kontrola stranih televizijski programa, operateri često puštaju u etar problematične sadržaje

Beograd,03.08.2009.(Večernje novosti) - Kablovskim mrežama do TV gledalaca stižu razni programski sadržaji, i to bez prethodne kontrole. Republička radiodifuzna agencija reaguje tek kad su emisije ili filmovi emitovani na kablovskoj televiziji već povredili ljudska i autorska prava ili druge propise. A kablovski operateri, preko kojih „putju“ programi, samo „skrembluju“ neke sadržaje, i to selektivno.

Tako se i dogodilo da su pretplatnici kablovskih televizija nedavno mogli da gledaju koncert Marka Perkovića Tompsona, emitovanog na drugom programu HRT. Odmah je reagovalo Udruženje novinara Srbije, a RRA tek razmatra da li će zbog ovog propusta uslediti i - krivične prijave.

Do sada, inače, niko nije kažnjen zbog emitovanja programa koji je ugrozio publiku ili druge emitere programa.

- Nismo cenzori i ne možemo unapred da zabranjujemo kablovskim distributerima šta će da prikazuju - kaže za „Novosti“ Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA. - Posao kablovskih distributera je da kontrolišu program i imaju mogućnost da „skrembluju“ sadržaje koje smatraju neprikladnima. To rade s programima za koje su prava otkupile srpske mreže.

Karadžić dodaje da je posebno problematično prikazivanje programa iz regiona - Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Jer, kablovski distributeri nemaju potpisane ugovore s televizijama susednih zemalja o emitovanju njihovog programa.

- Koliko mi znamo, kablovski distributeri imaju samo usmenu saglasnost. Zato smo tražili na uvid ugovore sa svim tim televizijama - objašnjava Karadžić. - Ovakvo prikazivanje programa nanosi veliku štetu srpskim emiterima, jer stranci ne plaćaju autorska prava u našoj zemlji. Na primer, HRT može da emituje neki film koji je otkupila i srpska televizija.

Ukoliko se ispostavi da distributeri, poput SBB, IKOM ili „Kopernikusa“, nemaju valjane ugovore s televizijama u okruženju, mogla bi da ih sačeka i krivična prijava. Međutim, i operateri se „ograđuju“ od sadržaja koji puštaju u srpski etar.

- Kada je reč o emitovanju sadržaja koje RRA oceni kao neprimerene, oni nas obaveste o tome. Dužni smo da emitera prvo upozorimo da sam postupi po odluci RRA, a, ukoliko to ne učini, onemogućavamo distribuciju kroz našu mrežu - rekla nam je Tanja Tatomirović, direktor Sektora korporativnih komunikacija SBB.

Ona je dodala da su kablovski operateri samo distributeri i da nemaju uticaj na kvalitet i sadržaj programa.

Vračare iz komšiluka

Emitovanje proricanja sudbine i tumačenja horoskopa zabranjeno je na srpskim televizijama, ali se ovakve emisije mogu videti u našoj zemlji.

"Proroci" su se preselili na bosanske i hrvatske televizije, a u srpski etar stižu preko „kabla“.

- Srpska publika može da gleda taj program, ali na ekranima nema brojeva na koje ih mogu pozivati iz Srbije - ukazuje Karadžić.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs