Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

03. 08. 2009

NE ODUSTAJEMO OD IZMENA ZAKONA

Beograd,03.08.2009. (Danas) - Ministarstvo kulture i informisanja neće menjati predložene izmene Zakona o javnom informisanju, koje su već doživele određene promene po preporuci jednog dela stručne javnosti i novinarskih udruženja već će u saradnji s udruženjima novinara, RRA, udruženjima emitera, Savetom Evrope, EU i misijom OEBS, raditi na setu novih zakona kojim bi se normalizovala medijska scena u Srbiji. To ne znači da će predložene izmene zakona biti povučene iz procedure, nego će se o njima glasati na sednici Skupštine Srbije zakazanoj za 31. avgust, kaže za Danas Nataša Vučković- Lesendrić, državna sekretarka u Ministarstvu kulture.

Ona tvrdi za naš list da je postojeći medijski zakon neefikasan, oko čega postoji opšta saglasnost, kao i da je pisan nakon „represivnih vremena“, što je za posledice imalo različite nejasnoće.

- Zakon je neprecizan i ne pokriva određene segmente delovanja medija. Javna glasila nemaju status pravnog lica što omogućava različite zloupotrebe - naglašava Vučković - Lesandrić.

Kada je reč o napadima stručne javnosti na izmene zakona, Vučković - Lesendrić ističe da ti napadi dolaze od „univerzitetskih profesora koji problem posmatraju s teorijskog, a ne praktičnog stanovišta i koji nisu uključeni u poslovanje medijskih kuća“. Ona dodaje da je ova varijanta zakona prihvatljiva svim ozbiljnim medijskim kućama kada se uzme u obzir ono što se dešava u našem medijskom životu.

- Da smo ranije imali registar javnih glasila danas ne bismo imali problem s transparentnošću vlasničke strukture - naglašava Vučković - Lesendrić.

Naša sagovornica ističe da kazne propisane zakonom nisu previsoke i da ne postoji nešto što bi bila evropska pravna tekovina koja bi se odnosila na visinu kazne već da se ona određuje od države do države. Vučković - Lesendrić objašnjava da je mogućnost promene vlasničke strukture omogućavala da mediji ne izmiruju svoje finansijske obaveze, da sa druge strane utiču na formiranje negativnog javnog mnjenja o nekoj instituciji, na primer banci čiji su dužnici.

- Dešava se da se ne može utvrditi odgovornost vlasnika medija, jer je vlasnička struktura nejasna, a sa druge strane vlasnik zarađuje plasirajući neistine - ističe Vučković - Lesendrić.

Na primedbu da odredbi o oduzimanju prihoda od tiraža i reklama nema u evropskom zakonodavstvu, Vučković - Lesendrić odgovara da „nigde nema ni ovakvih novina“.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs