Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

30. 07. 2009

NEIZVESNO KADA ĆE SE GLASATI O MEDIJSKOM ZAKONU

Još nema skupštinske većine za zakon o informisanju tako da glasanje može biti zakazano za sutra, ali i tek za početak septembra


Beograd,30.07.2009. (Politika) - Vladajuća koalicija izgleda da još nije uspela da obezbedi parlamentarnu većinu za izmene zakona o informisanju, epilog je onoga što se juče dešavalo u skupštini, ali i van nje. Tako da je neizvesno da li će se skupština o ovom zakonu, ali i o ostalim tačkama dnevnog reda izjasniti sutra ili tek posle letnje pauze, početkom septembra.

Kad će tačno biti glasanje, Slavica Đukić-Dejanović, predsednica parlamenta, nije želela da precizira, ali je najavila da će odluku o danu za glasanje doneti uskoro. Ona je odbacila tvrdnje da je razlog za odlaganje nedostatak većine za usvajanje zakona o informisanju i navela da je tako „lično procenila”.

Prema izvorima „Politike” juče je bilo i konsultacija van parlamenta, na višem nivou, da zakon prođe u petak. Ali, kako se saznaje, u „namicanju” većine za izglasavanje toliko osporavanog zakona postignut je polovičan uspeh, pa se čekao dolazak Borisa Tadića iz posete Jermeniji.

Posle samo desetak minuta Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS-a, napustio je sastanak predsednice skupštine sa šefovima poslaničkih grupa, jer, kako je rekao, nije video razlog da tamo ostane. Prema njegovim rečima, predsednica je „hvalila rad parlamenta, a glasanje je pomenula tek kad sam ja pitao kad će biti”. Pošto mu je rekla da glasanje može biti u petak, ali i krajem avgusta, Aligrudić je pitao:

„Da li to znači da poslanici DSS-a i svi drugi treba da sede ovde od danas, pa do kraja avgusta svaki dan? Odgovorila mi je da ne treba, pošto se ceo avgust neće raditi. Iz toga sam zaključio da glasanje može biti u petak ili prvog dana posle letnje pauze”.

U parlamentu se, inače, još u ponedeljak moglo čuti od poslanika LDP-a da će glasanje o zakonu o informisanju biti u septembru, ali, osim njih, niko ni nezvanično nije pominjao takvu mogućnost.

Naprotiv, svi iz vladajuće koalicije tvrdili su da će se glasati sutra, a predstavnici G17 plus i DS-a, najavljivali su „sigurno usvajanje zakona u petak”.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs