Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

05. 08. 2009

ŠTA JE SVE TAJNA U SRBIJI?

Rašomon oko predloženog zakona o tajnosti podataka

Beograd, 05.08.2009. (Dnevnik) - “Transparentnost Srbija” ocenila je juče da Vladin predlog zakona o tajnosti podataka ima velike manjkavosti, među kojima su ograničavanje mogućnosti zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da obavljaju poslove iz svoje nadležnosti. “Ma koliko Srbiji bilo potrebno da se zakonskim putem reguliše proglašavanje tajnosti podataka i njihovo čuvanje, ne bi bilo nipošto dobro da se to učini kroz usvajanje predloga koji je Vlada dostavila Skupštini”, navodi se u saopštenju “Transparentnosti Srbija”.

Ta nevladina organizacija je ocenila da se predloženim rešenjima ozbiljno ugrožava sprovođenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama, Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, Zakona o zaštitniku građana, dovodi u pitanje dostignuti nivo u zaštiti ljudskih prava i otvara dodatni prostor za prikrivanje malverzacija. “Uvereni smo da su ova rešenja u suprotnosti s međunarodnim standardima, zbog čega mogu ugroziti ocenu o napretku u procesu pristupanja EU, kao i da su tako sročena da mogu posredno ugroziti i očuvanje interesa koji se navodno štite”, piše u saopštenju “Transparentnosti Srbija”. Ocenjeno je da je norma koja predviđa da se “ne smatra tajnim podatkom onaj koji je označen kao tajna radi prikrivanja krivičnog dela, prekoračenja ovlašćenja ili zloupotrebe službenog položaja ili drugog nezakonitog akta ili postupanja organa javne vlasti” samo “gola deklaracija” u odsustvu odredbe o zaštiti onih koji takav podatak obelodane i odsustvu efikasnog i nezavisnog nadzora nad proglašavanjem tajnosti.

“Ovo rešenje je pogrešno i zato što bi kod utvrđivanja da je tajnost proglašena nezakonito, bilo potrebno dokazati teško dokazivu nameru prikrivanja malverzacije. Ocenjujemo da bi trebalo da bude sasvim dovoljno utvrditi da se kroz tajnost dokumenta prikriva nečiji nezakoniti akt ili propust”, piše u saopštenju.

“Transparentnost Srbija” je izrazila nadu da će poslanici kroz amandmane izmeniti sporne tačke u Vladinom predlogu zakona koje ograničavaju mogućnosti da organi čije je rukovodioce izabrala Skupština Srbije vrše nadzor nad radom izvršne vlasti.

“Podsećamo na to da je predlog zakona o klasifikaciji informacija, koji reguliše istu materiju, a podnet je u vidu narodne inicijative u skupštinskoj proceduri od decembra 2007. Ukoliko bi Vladin predlog bio stavljen na dnevni red pre nego što se Skupština izjasni o predlogu građana, to bi se moglo interpretirati kao nepoštovanje prema biračima i kao poruka da je volja izvršne vlasti važnija od ostvarivanja ustavnih prava građana”, navodi se u saopštenju.

Šabić: Ne treba da izmišljamo toplu vodu

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je da u pojedinim rešenjima predloga zakona o tajnosti podataka koji je Vlada uputila parlamentu postoje ograničenja koja će bitno otežati ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama i sprovođenje zakona o zaštiti podataka o ličnosti i o zaštitniku građana. Šabić je Tanjugu rekao da je tim povodom uputio pismo Vladi Srbije, sugeriš ući da bi bilo dobro da se rešenja iz tog zakona, “koji je koncepcijski i pravnotehnički na nivou koji nije zadovoljavajući”, preispitaju. “Mislim da je reč o zakonu koji, umesto da nam reši objektivno postojeće probleme, može doneti nove, ozbiljnije. Našoj zemlji je neophodan dobar, kvalitetan zakon o klasifikaciji tajnih podataka koji će uspostaviti normalan balans između prava javnosti da zna u načelu što je moguće više o radu vlasti”, rekao je Šabić.

On je dodao da se podrazumeva da neke informacije ipak treba da se zaštite i da to uopšte nije sporno, kao i da “zakon treba da se zasniva na standardima koji su prihvaćeni u najvećem, a posebno u demokratskom delu sveta”. “Mi tu ne treba da izmišljamo toplu vodi i ne možemo takav zakon zasnivati na rešenjima kakvih nema”, objasnio je poverenik za informacije od javnog značaja. On je ukazao i na to da zakoni o zaštiti podataka o ličnosti u bivšim jugoslovenskim republikama ne sadrže takva ograničenja.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs