Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

06. 08. 2009

NE KOMPLIKUJTE SVOJ PUT KA EU

Ocene o medijskim slobodama posle izmena zakona o informisanju

Beograd, 06.08.2009. (Danas) - Evropski parlament će, u septembru kada budemo donosili odluku o prioritetima našeg rada i o izveštajima pojedinih država koje idu u pravcu kandidature, posebno biti osetljiv na pitanje ljudskih prava i slobode medija, što je direktno povezano jedno s drugim. Ako bi taj zakon bio donet, morali bismo uraditi analizu tog zakona i uvažiti stav nevladinih organizacija koje su bile veoma kritične - kaže za Danas Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, komentarišući moguće donošenje izmena Zakona o javnom informisanju.

Da li bi donošenje zakona moglo da utiče na proces evropskih integracija Srbije?

- Elementarno pitanje evropeizacije i ulaska u EU je uvek jedno te isto. To je pitanje ljudskih prava, demokratije, slobode medija, što je preduslov za prvo i drugo.

U kojoj meri reputacija Srbije može da bude ugrožena među državama članicama EU donošenjem jednog ovakvog zakona?

- Svakako takav zakon može dodatno zakomplikovati situaciju u Srbiji koja je već dosta složena. Tu je već problem saradnje s Hagom i kao posledica blokiranje ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i odlaganje primene Prelaznog trgovinskog sporazuma. To su stvari koje su od izuzetne važnosti, ali na drugoj strani treba reći da Srbija dobro napreduje što se tiče ukidanja viza. Mislim da ne bi imalo nikakvog smisla da sebi komplikuje situaciju zakonom koji joj ne bi koristio na putu u EU.

Kako biste ocenili medijske slobode u Srbiji?

- Pravi trenutak da se da jedna takva ocena jeste tek posle donošenja ovog zakona. Nemojte me pogrešno shvatiti, ali to su srpska posla i tu je srpska odgovornost. Na nama je da pratimo i da damo fer, korektnu ocenu onoga što se dešava u Srbiji, ne da se mešamo.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs