Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

13. 08. 2009

„DIVLJACI” SVIRAJU I REŽE PO ETRU

Medije na struju dave konfuzni državni zakoni

Beograd, 13.08.2009. (Dnevnik) - Pritisci na medije su svakodnevni, međutim, često ostaju bez reakcije javnosti, postupci koji se vode zbog napada na novinare traju dugo, a ima i opstrukcije – pokazao je izveštaj o monitoringu za maj–jun Asocijacije nezavisnih elektronskih medija. Sačinjen je u okviru projekta koji su podržali USAID i IREX. Državi se zamera da nema jasnu strategiju razvoja medijskog sektora, što rezultira donošenjem kontradiktornih propisa, što je posebno izraženo u privatizaciji medija i stvaranju nestabilnog okruženja za medijsko tržište. Primetne su i kampanje koje pojedini mediji sistematski vode protiv drugih, a to što oni često imaju krajnje nejasnu vlasničku strukturu i finansiranje, otežava da se utvrdi ko zapravo stoji iza napada. U primeni Zakona o radiodifuziji nije bilo većih nepravilnosti, no problem je u tome što Savet Republičke radiodifuzne agenicje i dalje radi u krnjem sastavu, pošto Skupština još nije izabrala nove članove na upražnjena mesta.

Konstatovano je i da su „neprivatizovani mediji u pravnom vakuumu, koji ih čini posebno ranjivim i zavisnim od političke i volje nadležnih organa. Oni im mogu oduzeti dozvole, jer su na to ovlašćeni postojećim propisima“. U maju i junu legalni emiteri su bili naročito nezadovoljni neefikasnošć u nadležnih agencija, RRA-e i Republičke agencije za telekomunikacije, koje nisu očistile etar od “divljaka” i stanicama s dozvolom omogućile da pravo emitovanja koriste nesmetano. Od 151 frekvencije korišćene bez dozvole, od 1. septembra 2008. do aprila ove godine oslobođena je tek trećina, odnosno 55.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs