Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

18. 08. 2009

ADVOKAT B92: ZAKON JE KRAJNJE PROBLEMATIČAN

Slobodan Krmenjak, advokat TV B92, kaže da je i pravno gledano Predlog zakona o informisanju krajnje problematičan.

Beograd, 18.08.2009. (Press) - Predlog zakona, na primer, zabranjuje prenos osnivačkih prava. Zašto?! Zato što je bilo jedan ili dva slučaja u kojima su izigrani poverioci. Pa, onda jurite te koji su to učinili, a nemojte onemogućavati ostalim glasilima da rade svoj posao. Uvedena je zabrana distribucije ako glasilo nije upisano u registar. Zašto zabrana?! Zašto ne kazna?! Problematično je i zatvaranje medija ako je račun u blokadi 90 dana. Šta ako se izađe iz blokade 91. dan?! Kazne su previsoke, sedam puta više za štampane medije ako je informacija na naslovnoj strani ili za elektronske ako je u informativnom programu. Šta ćemo s kanalima koji imaju samo informativni program?! - nabraja Kremenjak.

On ukazuje na činjenicu da političari ovih dana pokušavaju da insceniraju dogovor s novinarskim udruženjima, iako više ne postoji mogućnost za izmene Predloga zakona.

- Rađene su izmene bez konsenzusa i konsultacija s predstavnicima medija i novinarskim udruženjima. U Skupštini Srbije su zatvorili raspravu, a odložili glasanje. Najavljeni su dogovori s novinarskim udruženjima, a ne postoji proceduralna mogućnost da se u tom Predlogu zakona išta izmeni do 31. avgusta. Čovek nije pametan šta sad da kaže na sve to. Kako izaći iz cele te priče? Da li će Vlada povući zakon, da li će biti izglasan u Skupštini, to je sve pitanje za političare - objašnjava naš sagovornik, koji apeluje da se naredne dve nedelje iskoriste da se „izvrši pritisak“ na vlast.

- Predstojećih 15 dana stručna i zainteresovana javnost mora da iskoristi da izvrši pritisak, da jasno kaže šta hoće, a šta neće. Atmosferu u kojoj profesori, urednici, novinari, udruženja, međunarodne organizacije kritikuju predloženi zakon o informisanju treba iskoristiti za iznalaženje boljeg ukupnog pravnog okvira za medije - naglašava Kremenjak.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs