Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

26. 08. 2009

SVE TAJNE NA DORADI

Predlog zakona o tajnim podacima izazvao buru među stručnjacima

U Ministarstvu pravde spremni i da povuku zakonski tekst

Beograd, 26.08.2009. (Večernje novosti) - Ministarstvo pravde, koje je organizovalo radnu grupu za izradu zakona o tajnim podacima, spremno je da u tekst "ugradi" sve argumentovane i osnovane primedbe, ali i da zatraži povlačenje predloga iz skupštinske procedure ako bi tekst na kraju bio suštinski promenjen.

Ovu mogućnost najavila je juče državni sekretar Ministarstva pravde Gordana Pualić. Predlog zakona - kako se moglo čuti na raspravi koju su organizovali Građanske inicijative i Centar za civilno-vojne odnose - podelio je stručnu javnost na one koji prihvataju tekst i one koji tvrde da je antievropski.

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, i zaštitnik građana Saša Janković uvereni su da bi im usvajanje zakona u sadašnjem obliku uskratilo i ograničio nadležnosti.

- Predlaže se da nam se uskrate informacije iz naše nadležnosti koje su nam neophodne za rad - naglašava Šabić. - A uskraćuju ih upravo oni koje treba da nadziremo. Nijedna zemlja nije omogućila prvostepenim i nadziranim organima da, onda kada im je to zgodno, suspenduju ovlašćenja drugostepenih i nadzornika.

S druge strane, mr Vladimir Cvijan, šef radne grupe za izradu zakona, tvrdi da nije tačno da se ombudsmanu i povereniku smanjuju sadašnja ovlašćenja.

- Osnovno pravilo u ovoj materiji glasi: svaki podatak mora da ima svog kontrolora. I to je apsolutno ispoštovano - tvrdi mr Cvijan. - Svako ima pravo uvida u poverljive podatke iz svoje nadležnosti. Voleo bih da mi oni koji tvrde da nešto iz predloga nije u skladu sa evropskim zakonima pokažu te zakone.

U red za podatak

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković upozorava da bi i institucija na čijem je čelu, u slučaju usvajanja zakona, mogla da ima problem oko dobijanja informacija koje su značajne za rad.

- Agencija je stavljena u red nebitnih organizacija koja treba da prolazi čitavu proceduru da bi, po službenoj dužnosti, dobila neki podatak - ističe direktorka ove agencije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs