Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

16. 09. 2009

CILJ - ZAUSTAVLJANJE NEPROFESIONALIZMA

Okrugli sto NUNS-a u Medija centru o primeni Zakona o javnom informisanju

 

Beograd, 16.09.2009. (Danas) - Zakon o izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju koji je prošle nedelje počeo da se primenjuje ne narušava medijske slobode, nego je donet sa ciljem ostvarivanja objektivnog i profesionalnog novinskog izveštavanja, istaknuto je na jučerašnjem okruglom stolu NUNS-a.
Ministarka pravde Snežana Malović je naglasila da je reč o zakonu koji treba da zaustavi neprofesionalizam, laži i klevete, kao i da „svi imamo isti cilj, a to je objektivno, nepristrasno, efikasno i profesionalno izveštavanje". Malovićeva je istakla da će „podići svoj glas", ukoliko bude nepravilnosti u radu bilo kog nosioca pravosudne funkcije u primeni ovog zakona, kao i da ovaj zakon niti njegova primena neće ni u čemu ličiti na dešavanja iz 1999.
Ministar kulture Nebojša Bradić naglasio je da su novim zakonom uvažene primedbe koje su upućivane pre njegovog usvajanja, kao i da Zakon nije usmeren ni protiv jednog medija, nijednog čoveka, nego da će njime početi da se „rešavaju zapostavljena pitanja iz prethodnih vremena".
Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić istakao je da je principijelni stav ovog organa da će se od krivičnog progona izuzeti izveštavanje novinara koje je u skladu sa odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima, a koja garantuje da mogu štititi svoje izvore informacija i otvoreno izražavati sumnju u zakonit rad državnih organa, ukoliko je to saopšteno u javnom interesu.
Vršilac dužnosti predsednika Trgovinskog suda u Beogradu Stevo Đuranović rekao je da će ovaj sud stavove zauzimati kroz predmete, s obzirom na to da u ovom domenu nema izgrađenu sudsku praksu, kao i da će biti organizovana edukacija sudija.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs