Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

16. 09. 2009

EVROPSKA KONVENCIJA GARANT MEDIJSKE SLOBODE

Beograd, 16.09.2009. (Borba) - Primenom novih odredaba Zakona o informisanju neće biti ugrožena sloboda medija, a zaštitu od njihovih eventualnih zloupotreba garantuje Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama, ocenjeno je juče na okruglom stolu o novoj medijskoj regulativi. Ministarka pravde Snežana Malović rekla je da nove odredbe Zakona ne treba izjednačavati sa represivnim zakonom iz 1999. i obećala da to ministarstvo neće dozvoliti nepravilnosti u primeni novih zakonskih rešenja.

Prema njenim rečima, nadležni sud u Beogradu 1999. godine odlučivao je o 800 predmeta po Zakonu o informisanju, a od 2001. do 2003. nije bilo nijednog slučaja pred tim sudom. Dodala je, kako navodi Beta, da je od 2003. do danas u proseku godišnje pred sudom rešavano osam do deset predmeta zbog kršenja Zakona o informisanju, a izricane su novčane kazne u proseku od 50.000 dinara koje uglavnom nisu mogle biti naplaćene. Malovićeva je navela da novine u zakonu treba da zaustave neprofesionalizam u medijskom izveštavanju i spreče laž i klevetu u medijima.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je da će to tužilaštvo izuzeti od krivičnog progona novinsko izveštavanje u skladu sa principima Evropske konvencije o ljudskim pravima koji novinarima omogućavaju slobodu izražavanja i zaštitu izvora informacije. Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da je donošenje zakonskih izmena „tek početak" u procesu rešavanja „zapostavljenih pitanja iz proteklog perioda" i poručio da njihovom primenom ne treba da se bave samo ministarstva pravde i kulture, već i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je da će Ustavni sud oceniti usklađenost zakonske odredbe koja se odnosi na zabranu rada glasila, ali i da postoji opasnost od ugrožavanja slobode izražavanja. Ukazao je da u sudskoj praksi nema dovoljno iskustva u slučajevima povrede pretpostavke nevinosti i podsetio da se novinari uvek mogu pozivati da su određenu informaciju objavili u javnom interesu i da imaju razloga da veruju u iznete tvrdnje. Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić ocenio je da su mediji novim zakonskim rešenjima dobili dvostepenu sudsku zaštitu, jer će u te slučajeve biti uključen i tužilac, a ne samo sudija, kao što je ranije bio slučaj.

Stigla jedna inicijativa za ocenu ustavnosti

Ustavnom sudu Srbije podneta je jedna inicijativa za ocenu ustavnosti izmena zakona o javnom informisanju koje je republički parlament usvojio 31. avgusta, izjavila je juče Tanjugu predsednica tog suda Bosa Nenadić. „Na sednici Ustavnog suda, koja će biti održana 24. septembra, biće formiran predmet i određen sudija izvestilac po toj inicijativi", precizirala je Nenadićeva. Inicijativu, kojom se osporava ustavnost usvojenih izmena tog zakona, podneo je „jedan građanin", rekla je ona ne navodeći njegovo ime.

U toku ove sedmice konačan stav radne grupe

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je juče da u toku ove sedmice treba da dobije konačan stav radne grupe koja treba da utvrdi da li je u Zakonu o informisanju ostalo odredbi koje su sporne sa stanovišta ustavnosti. „U zavisnosti od argumenata radne grupe koji budu izneseni, zaštitnik građana će pokrenuti ili ne, postupak pred Ustavnim sudom," rekao je Janković novinarima posle konferencije za štampu u Vladi Srbije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs