Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

22. 09. 2009

RTS OTVARA PREDSTAVNIŠTVO U NOVOM SADU

Novi Sad, 22.09.2009. (Dnevnik) - Direktor Radio televizije Srbije Aleksandar Tijanić odlučio je da otvori predstavništvo ove medijske kuće u Novom Sadu. Kako smo nezvanično saznali, predstavništvo RTS-a je u povoju, a za njegovog šefa se najavljuje bivša direktorka RTV-a Dina Kurbatvinski Vranešević, koju je UO RTV-a smenio u decembru prošle godine. Prema nezvaničnim informacijama, predstavniš tvo RTS-a će za početak da radi marketinški posao, sa težnjom da uskoro preraste u dopisništvo, što bi dovelo u pitanje uhodanu saradnju sa Radio televizijom Vojvodine. Odluka o uvođenju novosadskog ogranka državnog javnog servisa, tvrdi izvor "Dnevnika" posledica je podele novca između dva javna servisa, kojom rukovodstvo RTS-a nije zadovoljno.

Prema zakonu, RTS ubire novac od pretplate na teritoriji cele Srbije (bez KiM), a iznos prikupljen na teritoriji Vojvodine deli sa RTV-om tako da 30 odsto ostaje u Beogradu, dok se 70 odsto upućuje pokrajinskom javnom servisu. Poslednjih dana se uveliko spekuliše da rukovodstvo RTS-a pokušava da pokaže kako je RTV višak u javnom informisanju države, te da je osnivanje predstavništva u Novom Sadu jedan od načina da to učini.

Direktor Radio televizije Vojvodina Blažo Popović za "Dnevnik" kaže da nije čuo za ovu vest jer je izvesno vreme proveo van grada. On je istakao da RTV i RTS imaju veoma korektnu saradnju, koja obuhvata razmenu priloga i emisija te da sa te strane nema nikakvih problema.

RTS-u je verovatno potrebno da ima dnevna uključenja u program u svako doba, što mi ne obezbeđujemo pa je to verovatno razlog za stvaranje dopisništva, ukoliko je ta priča tačna - rekao je Popović. - RTS i RTV su dve potpuno različite kuće i ja ne želim da komentarišem njihove poslovne poteze. Njihovo je pravo da imaju predstavništvo ovde, šta god da se iza tog poteza krije. Kako nam je na RTV-u ranije rečeno, između dva javna servisa postoji veoma uhodana razmena materijala. Medijske kuće jedna drugoj šalju dnevne rasporede snimanja pa izabiru šta ih zanima i žele da emituju. Pokrajinski javni servis, između ostalog i za RTS pokriva sve sportske događaje na svojoj teritoriji, a neretko njihovi prilozi i iz drugih sfera života bivaju emitovani u informativnim emisijama republičkog medijskog servisa.

Potvrdu ovih informacija do danas nismo dobili od PR službe RTS-a, iako smo pitanja poslali još prošlog petka.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs