Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

08. 10. 2009

SMANJITI PROSTOR U MEDIJIMA ZA NASILNIKE

Beograd, 08.10.2009. (Danas) - Udruženje sportskih novinara Srbije predstavilo je rezultate istraživanja na temu „Mediji, sport i nasilje", koje je sprovelo u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta.

Predstavljajući istraživanje koje je obuhvatilo izveštaje sa sportskih događaja u prošloj godini, autor projekta Prvoslav Plavšić istakao je da u objavljenim tekstovima dominira velika pasivnost novinara kada su u pitanju izveštaji o nasilju.

- U polovini tekstova novinari imaju uzdržan stav prema nasilju, dok se jasna osuda nasilničkog ponašanja može pronaći samo u trećini istraženog sadržaja. U izveštajima dominira fizičko nasilje koje je najviše usmereno ka policiji - kazao je Plavšić.

Prema pisanju novinara 13 odsto nasilja je usmereno ka sportistima, nešto više prema navijačima, dok je u 4,5 odsto slučajeva nasilje na sportskim manifestacijama usmereno ka arbitrima.

Sekretar Udruženja sportskih novinara Srbije Slobodan Igrutinović istakao je da bi mediji trebalo da se uključe u borbu protiv nasilja na sportskim terenima, a novinari ne bi trebalo da promovišu nasilnike i da im posvećuju naslovne strane.

- Predložili smo da se u štampanim medijima ne objavljuju fotografije navijačkog nasilja, već samo posledice takvog ponašanja. Ne smemo nasilnicima da dajemo medijski prostor, odnosno naslovne strane i udarne termine u informativnim emisijama. Takođe, ne bi trebalo posvećivati pažnju scenama nasilja, huliganima i njihovim vođama - istakao je Igrutinović.

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković naglasila je da uzroci nasilja uglavnom ne leže u samom sportu. Prema rezultatima istraživanja 60 odsto nasilja uneto je van takmičenja, a još 26 odsto se nalazi van samog sporta.

Ministarka je ocenila da postoji sprega klubova i navijača, ali da više od toga ne može da kaže i pozvala novinare da huligane tako i nazivaju u svojim izveštajima.

- Nemojte pisati „10 navijača je uradilo to i to", nego pišite „10 huligana" ili „10 izgrednika" - rekla je ministarka i podsetila da je samo neznatan broj izgrednika kažnjen.

Samardžić-Marković je dodala da mediji ubuduće treba da imaju mnogo značajniju ulogu u borbi protiv nasilja u sportu i podržala mere koje je Udruženje sportskih novinara Srbije preporučilo. Ona je izrazila nadu da se huliganima neće posvećivati pažnja koju ne zaslužuju, jer, prema njenim rečima, oni nisu druga strana.

Nova privođenja u Subotici

Istražni sudija Opštinskog suda u Subotici odredio je pritvor do 30 dana Miroslavu P. i Danilu Đ., obojici iz Subotice, zbog sumnje da su izvršili krivično delo nasilničkog ponašanja na utakmici između Spartak Zlatibor vode i Partizana, koja je u nedelju odigrana na Gradskom stadionu u Subotici. Utvrđeno je da su se dvojica privedenih nalazili u grupi navijača, koja je na tribini palila baklje.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs