Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

09. 10. 2009

AUTORSKA PRAVA GASE SIGNAL

Zagreb, Beograd, 09.10.2009. (Danas) - Televizija „Nova" iz Hrvatske poslala je u sredu obaveštenje nadležnim agencijama i kablovskim operaterima u našoj zemlji, u kojem se navodi odluka o zabrani reemitovanja celokupnog programa ove televizije na teritoriji Srbije.

Reč je, kako se ističe u saopštenju TV Nova, o privremenoj zabrani, a „odluka stupa na snagu - odmah".

- Upućujemo zamolbu da se programski sadržaj Nove TV u distribuciji programa putem satelita obavezno i u potpunosti blokira za reemitiranje na teritoriju Republike Srbije u svrhu zaštite autorskih prava, koja se odnose isključivo na telekomunikacijski teritorij Republike Hrvatske. Svaki drugi postupak reemitiranja programa smatramo povredom zakonskih autorskih prava - navodi se u saopštenju ove televizije.

Marina Župan, koordinator Nove TV, kaže za Danas da je takvu odluku donela uprava ove kuće i da ne postoji dodatno objašnjenje za ovaj postupak.

- Odluka o obustavljanju programa ne odnosi se jedino na Republiku Srbiju, već i na sve zemlje u okruženju, među kojima su i Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija. Zabrana reemitiranja je za sada privremena, a ukoliko bude nekih promena mediji će biti obavešteni - objašnjava Županova.

Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA), kaže za naš list da ova televizija nije imala regulisana autorska prava u Srbiji.

- Ovo je prvi ovakav slučaj i pozdravljam odluku televizije „Nova". Za svaku je pohvalu to što je neka televizija sama odlučila da obustavi emitovanje svog programa zbog zaštite autorskih prava. Takođe, i drugi emiteri bi trebalo da donesu takve odluke, jer mnogi od njih nemaju regulisana prava u ovoj oblasti - ističe Karadžić.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs