Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

22. 10. 2009

Kriza u medijima i u 2010. godini?

Beograd, 22.10.2009. (B92) - Strukovna udruženja novinara, predvođena ANEM-om, upozoravaju da su mediji u Srbiji u krizi i da se bolja situacija ne očekuje ni sledeće godine.

Iako većina mera koje je usvojila Vlade Srbije za pomoć medijima još nije sprovedena, Vlada je dobila prelaznu ocenu. Od šest mera koje je Vlada usvojila, u protekla četiri meseca delimično je sprovela dve. Obezbedila je sredstva sa sufinansiranje projekata u oblasti informisanja, ali još nije potpisan nijedan ugovor sa onima kojima su sredstva dodeljena.

S druge strane, iako je predviđeno gašenje emitera bez dozvole, u Srbiji još radi stotinak piratskih stanica.

"Sada moram da kažem da postajem sve veći pesimista, jer mi se čini da je vreme koje dolazi - vreme koje će biti još teže za medije i da će 2010. biti ista, ako ne i teža za medije u Srbiji", upozorio je predsednik ANEM-a Saša Mirković.

"Finansijski ‘kolač' se sve više smanjuje, marketinški budžeti su u padu i nema naznaka da će se situacija poboljšati. Mislim da je nužno da i Vlada Srbije i Ministarstvo kulture u najkraćem mogućem roku osmisle strategiju za pomoć medijima u 2010. godini", pozvao je on.

Za razliku od preporuka upućenih organizacijama za autorska i srodna prava koje SOKOJ uopšte ne poštuje, preporuka o smanjenju jednoobrazne naknade Republičkoj radio-difuznoj agenciji se primenjuje.

"Ta naknada smanjena je za pet odsto, a zapravo ono gde bi trebalo tražiti rešenje je nešto potpunio drugo. Znači, vratiti se na sistem naknada koja ima samo jednu funkciju, a to je da obezbedi stabilno finansiranje nezavisnog regulatora, gde bi se kroz mehanizam finog balansiranja naknada omogućilo da se ostvari ono što je interes države u sferi informisanja", naveo je advokat ANEM-a Slobodan Kremenjak.

Od kada je Vlada usvojila mere za pomoć medijima u prevazilaženju ekonomske krize, ugasile su se tri lokalne novine, a prestao je da izlazi u štampanom izdanju i dnevni list "Borba".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs